2024. július 17., szerda

A folytonosság kormánya

A VMSZ harcolni fog a Magyarországgal fennálló jó kapcsolatok megőrzéséért

Október közepéig megtörténik a tartományi kormány megalakítása, erre számít Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke és a korábbi tartományi hatalmi koalíciók részét képező Vajdasági Magyar Szövetség vezetője. A Politika napilapnak adott nyilatkozatában a pártelnök úgy fogalmazott, várakozása szerint a leendő tartományi kormány a folytonosság kormánya lesz, továbbviszi a leköszönő kabinet által megkezdett programokat és ambíciók tekintetében sem lesz másmilyen az előző kormánynál.

Pásztor István: Nem tudom, vajon a hovatartozásom miatt döntöttek így vagy a vajdasági parlamentet ítélték méltatlannak arra, hogy a képviseletében koszorút helyezzek el az áldozatok emlékér (Fotó: Ótos András)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (Ótos András felvétele)

– Szeretném, ha lehetőségünk nyílna arra, hogy folytassuk mindazt, amit az elmúlt négy évben megkezdtünk. Meggyőződésem, hogy az előző kormányt egy következetes, céltudatos, eltökélt tervszerű munka jellemezte, melynek az volt a célja, hogy különböző elképzeléseket, helyi és kapitálisnak számító projektumokat és programokat valósítson meg. Hiszem azt, hogy egy ilyen hozzáállás, amely sikeresnek számított az előző mandátumban is, meghozza a gyümölcsét a továbbiakban is – értékelte nyilatkozatában Pásztor.

Kijelentette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség készen áll arra, hogy kivegye a részét a tartományi kormány munkájából, szaktudással, elhatározottsággal, komolysággal rendelkező személyeket tud delegálni a leendő kabinetbe.

Gazdasági kérdésekről szólva a házelnök a Politikának elmondta, hogy Magyarországon, de külföldön másutt sem tekintenek már Szerbiára úgy, mint korábban, amikor féltették a beruházók a pénzüket, mert nem voltak meggyőződve arról, hogy ebben az országban biztos helye van a beruházásoknak. Arról is szólt, hogy maga és a VMSZ a következő négy évben amellett fog politizálni, hogy Szerbia és Magyarország között megmaradjanak a jelenlegi kiváló kapcsolatok, s hogy mindkét fél azon dolgozzon, hogy ezeket a kapcsolatokat mélyítse még inkább gazdasági, de minden más értelemben is, ez ugyanis Pásztor szerint mind a két szóban forgó országnak egyaránt érdeke.