2024. július 16., kedd

„Tisztelegve elődeink öröksége előtt”

A jubileumi, 20. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokra készül a Vajdaság Magyar Művelődési Szövetség

– Szövetségünk egyik legfontosabb rendezvényének tartom a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, amely idén különösen jelentős, mivel a huszadik. Felvezeti azt a rendezvénysort, amely a közművelődésünk területén nagyon fontos rendezvényeket ölel fel – kezdett bele az ünnepi játékok idei programjának ismertetésébe Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

– Ez alkalommal a megnyitó Palicson lesz, szeptember 22-én, vasárnap. Ezt követi október folyamán a kórustalálkozó Adán, majd pedig a Magyar Kultúra Napja központi ünnepsége Zentán, ahol értékeljük az egész évi munkánkat, átadjuk az Életfa Díjakat, az Aranyplakettet, így tisztelegve azok előtt, akik ebben az évben a legtöbbet tették kultúránkért. Továbbá ezúttal is Zentán találkoznak egy fórumbeszélgetés erejéig a Kárpát-medence területén működő művelődési szervezetek és intézetek vezetői, akikkel közösségünket érintő fontos témákat vitatunk meg. Tavasszal az Amatőr Színjátszók Találkozója zajlik majd, utána pedig a legtömegesebb rendezvényünk, a Durindó és a Gyöngyösbokréta, amely idén Bánátban lesz, Nagybecskereken és Muzslyán. Mindeközben nagy tisztelettel adózunk dr. Szöllősy Vágó László emlékének, hiszen ő volt egyik kezdeményezője az ünnepi játékok felújításának. Tervezünk egy díjat is elnevezni róla – foglalta össze az elnök, majd felelevenítette az ünnepi játékok felújítását, és szólt a helyszínről is.

– Lényeges momentum volt húsz évvel ezelőtt, hogy felújítottuk a játékokat, azt az ünnepséget, amelyik 61 évvel ezelőtt indult útjára. Tavaly a rendezvényt azért szerveztük Palicson, hogy tisztelegjünk a helyszín előtt is. Minden bizonnyal a vajdasági magyarság legnagyobb felvonulása zajlott 1952-ben Palicson. Megközelítőleg ötvenezer magyar ember jelent meg ezen a rendezvényen. Szerencsére készült róla egy dokumentumfilm, amit Siflis Zoltán keresett elő. Csodájára járták akik megnézték, képzőművészeti és irodalmi alkotók, a néptánc- és népzenemozgalom képviselői, mind ott voltak a felvonulók között. A rendezvény újjáélesztése után a művelődési életünk legjelentősebb helyszíneit jártuk körbe, vándorjellegű lett az ünnepi játékok megnyitója. Elmentünk Zentára, Aracsra, Oroszlámosra, Titelre, a bácsi várhoz, azokra a helyekre is, ahol már kiveszőben a magyar szó. Most pedig ismét Palicson leszünk, a hely jelentősége miatt, de nem döntöttük el, hogy végleges helyszín marad-e. Előfordulhat az is, hogy ismét bejárjuk Vajdaságot – mondta, majd ismertette a megnyitó műsorát.

– Ezúttal is ökumenikus istentisztelettel kezdjük a műsort, vasárnap 15 órakor a Szent Orbán templomban, ahol Isten segítségét kérjük az elkövetkező rendezvényekhez. Igét hirdetnek: ft. Leist József esperes plébános a Római Katolikus Egyházmegyéből, nt. Orosz Attila esperes, a Szerbiai Református Keresztyén Egyházból, valamint Dolinszky Gábor püspökhelyettes, a vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyházból. Műsorunk idén a Vigadóra és a Nagyteraszra központosul. Tavaly a kiállítás a könyvtárban volt, idén viszont akkora, hogy a Vigadóban fér csak el. A magyarkanizsai írótábor anyagát hozzuk el, amely a '28-as nemzedéket mutatja be, hiszen a legjelentősebb személyek jöttek ki ebből a generációból. A dokumentumok mellett képzőművészeti kiállítás is megtekinthető lesz Sáfrány Imre, Vinkler Imre és Kalmár Ferenc alkotásaiból. A '28-as nemzedék gazdag és sokrétű kiállítása az MNT jóvoltából jött létre Magyarkanizsán, és nekik köszönhetően hozzuk el Palicsra is. A tárlatot a Vigadóban 16 órakor, dr. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész nyitja meg, a palicsi Szederinda népdalkör közreműködésével. Utána lesz 17 órától, a Nagyteraszon az ünnepi megnyitó és a műsor. Ünnepi köszöntőt Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és a VMSZ elnöke, továbbá Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mond, míg jómagam a szövetségünk nevében köszöntöm az egybegyűlteket. Műsorunkban fellép Csizmadia Anna, a Fokos-, a Juhász-, a Kócos-, valamint Török Noémi, az Árvalányhaj és a Csalogány zenekar, de hallhatjuk a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjait is – tette hozzá Dudás Károly, aki a továbbiakban a rendezvény fontosságáról is szólt.

– Ennek a rendezvénynek mindig is célja volt, hogy színvonalas műsorral induljon útjára. A fentiekből látszik, hogy ez alkalommal is így történik majd. Rendezvényünkkel tisztelgünk elődeink előtt, akik nagyszerű alapokat fektettek le, most pedig szövetségünk elnöksége, fiatal tagjai adják hozzá elképzeléseiket, hogyan alakítsuk minél színvonalasabbra a rendezvénysorozatunkat. A kultúra az, ami összetart, a ünnepi játékok pedig valóban egy összefogás eredménye. A politikum is segítette, a VMSZ és az MNT is támogatja, az ünnepi játékok egész rendezvénysorozata anyaországi támogatásban részesül, amit a megnyitón a rangos képviselőjének meg is köszönhetünk – mondta.