2024. július 16., kedd

Idősek fergeteges délutánja

Tegnap zajlott Szabadkán az Idősek határon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjének vajdasági elődöntője

Tegnap délután a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban az idősek, vagy ahogyan egyik üdvözlőbeszédben hallhattuk, a kicsit régebb óta fiatalok bizonyítottak. Megmérettetésük két kategóriából állt: előadó-művészeti, valamint képző- és iparművészeti. Míg előbbi a színpadon zajlott, a másodikhoz tartozó alkotásokat az előcsarnokban, a körgalériában és az emeleti kisteremben tekinthették meg az érdeklődők.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A Kárpát-medencei megmérettetés szervezője a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete, megálmodója pedig az elnök, Kocsis József. A vajdasági társszervező a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület volt.

Az egybegyűltekhez elsőként Kocsis József, a vetélkedő fő szervezője szólt. Mint elmondta, habár őt emelték ki a rendezvény megálmodójának, valójában Asztalosné Zubcsán Erikával együtt tették ezt:

– Tavaly egyesületünk egyik konferenciája után arról beszélgettünk, milyen jó lenne egy országos szintű idősek ki mit tudját szervezni. Ezt gondoltam tovább, hogy akkor már bővítsük határon túlira, és legyen Kárpát-medencei. Így került sor az első ilyen jellegű megmérettetésre. Vetélkedőnk célja, hogy ne hagyjuk elveszni azokat az értékeket, amelyeket az idősek évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül ápoltak. Fontos lehetőséget adni, hogy a Kárpát-medencében felhalmozott kincseket egymásnak megmutathassák az idősek, de ugyanúgy fontos ezeket átadni a fiatalabb generációknak is – mondta, és külön hangsúlyozta, hogy a vajdasági elődöntő szervezésénél – úgy a támogatók, mint a szervezők –, nyitott szívvel fogadták ezt a kezdeményezést.

A közönséghez szólt Asztalosné Zubcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is. Mint mondta, nem is idősekről, csak kicsit régebb óta fiatalokról van szó, akik fiatalokat meghazudtoló módon vesznek részt a vetélkedőn:

– Nem lényeg, hogy ki nyer. A lényeg, hogy együtt lehetünk, és összetartozásunkat így is kifejezhetjük – hallottuk a helyettes államtitkártól, aki azt is elmondta, hogy a 2010-ben megalakult magyar kormány hogyan kezelte az idősek kérdését, és szólt azokról a pályázatokról is, amelyeket minisztériumuk az idősek részére írt ki.

A folytatásban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megnyitotta a vetélkedőt, előtte a következőket mondta a közönségnek:

– Ha egy Kárpát-medencei szintű össznemzeti rendezvényről van szó, akkor az a természetes, hogy sikeressége érdekében a VMSZ fővédnöki szerepet vállaljon. Bizonyítva ezzel azt, hogy nemcsak mondatok szintjén, hanem a cselekedetek porondján vagyunk az egyetemes nemzet része. Nem volt és nem is lesz soha mindegy, hogy mit tudunk letenni a nemzet közös asztalára – hangsúlyozta Pásztor István, és hozzátette, hogy ez a rendezvény tisztelgés is az idősek előtt, akik az elmúlt évtizedek során újraélesztették a művelődési életet.

A fellépések után a produkciókat zsűri bírálta el, amelynek tagjai: Ábrahám Irén színművésznő, Boros György képzőművész, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Horvát Emma nyugalmazott tanárnő, előadóművész, dr. Huszár Elvira karnagy, rendkívüli egyetemi tanár, Savelin László néptáncoktató, valamint Vas Borsodi Borbála nyugalmazott tanárnő voltak. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen csak titokban remélt, óriási visszhangja lett a felhívásnak, ezért nagy számú alkotást és produkciót kellett elbírálniuk.

A továbbjutók október 21-én és 22-én részt vehetnek Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben a Kárpát-medencei elődöntőn, a legjobbak pedig november 22-én a budapesti Operett Színházban, a döntőn versenyezhetnek.

A rendezvény támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács közigazgatási hivatala, továbbá külön köszönet illette Lovas Ildikó kulturális tanácsost, valamint Szabadka város képviselő-testületének elnökét, Kern Sólya Máriát.

Eredmények:

Képzőművészet: 1. helyezett Pekla Antal, Magyarkanizsa 2. Sass László, Szabadka 3. Recskó Béla, Zenta

Iparművészet: megosztott 1. díj: Sebők Valéria Palics, Szarvas Sándor, Újvidék és szintén 1. helyezett a szabadkai Népkör kézimunkacsoportja, 2. Német Anna, Topolya 3. Vankó Basa Lenk, Bácskossuthfalva.

Vers és prózamondás: 1. Soós Etelka, Szabadka 2. Gorác Jolán, Horgos 3, Janóczki István, Szabadka.

Szólóének: megosztott első díj: Cseri János, Péterréve, Cseh Ferenc, Óbecse és és Dietrich Gyula, Szabadka 2. Konc Etelka, Orom 3. Tóth Margit, Topolya.

Népdalkörök, kórusok: megosztott első díj: Rákóczi Férfikórus, Csóka, Szederinda, Palics és Bartók Béla ME, Kúla 2. Tópart ME, Zenta és a 3. az adai Vadvirág énekcsoport.

A verseny különdíjasai: dr. Kerekes János, Topolya, Engi László, Csóka és a szabadkai Gerontológiai Központ csoportjai.

Az első helyezettek jutnak tovább Pécsre.