2024. július 17., szerda
IDŐSEK KÁRPÁT-MEDENCEI KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI VETÉLKEDŐJE

Csütörtökön döntő Budapesten

Az Idősek II. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedőjének döntőjét csütörtökön rendezik meg Budapesten, az Operettszínházban. Ez egyúttal a nemzedékek napja alkalmából szervezett központi ünnepség is.

Három vajdasági részvevője is van a 60 éven felüliek e megmérettetésének: a palicsi Szederinda népdalkör, a szabadkai SU-együttes és a szintén szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímzőszakköre. Ők a pécsi középdöntőből jutottak be a döntőbe, amelyen előadó-művészeti kategóriában 25 egyén, illetve csoport, képző- és iparművészeti kategóriában pedig 5 egyén, illetve csoport mérettetik meg. A zsűri tagjai: Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, Kudlik Júlia televíziós műsorvezető, bemondó, Pilári Gábor színész, bábművész és Tandi Tibor néptáncművész és néptáncoktató.

A díjátadó ünnepségen közreműködnek a középdöntő nyertesei és az Operettszínház művészei. Ünnepi beszédet mond és a díjakat átadja: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Pásztor István, a VMSZ elnöke, a vajdasági elődöntő fő védnöke és Kocsis József, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének elnöke. A rendezvényre a szervezők meghívták Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét is, aki 2013-ban, amikor első alkalommal szervezték meg Vajdaságban a vetélkedő elődöntőjét, a zsűri elnöke volt.