2024. július 16., kedd

Vajdaság Sopronban

Vajdaság Napot tartottak a minap Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán működő Területfejlesztési Szabadegyetemen. Mint azt a főszervező, Kulbert Zsófia doktorandusz elmondta, terveik között szerepel más Kárpát-medencei régiók bemutatása is, az első ilyen rendezvény – a Vajdaság Nap – sikerén fölbuzdulva a következő bemutatkozást az őszi szemeszter kezdetén tartják majd meg.

Vajdaságot több irányból megközelítve ismerhették meg a Sopronban tanuló egyetemisták: a tartományról szép és látványos fotókiállítás nyílt Vajdaság a tenyerünkön címmel 36 szerző fényképeiből, a Vajdasági Fotó-, Film- és Videószövetség közreműködésével, a vajdasági konyha titkaiba Lakatos Béla ifjú szakácsmester finom falatjait kóstolgatva nyerhettek betekintést a látogatók. A Délvidéken élő magyarság jelenéről, valamint az itteni fiatalok közérzetéről és jövőképéről Pásztor István, a VMSZ elnöke és Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár, a Magyarságkutató Tudományos Társaság elnöke érdekfeszítő előadásaiban hallhattak a szép számban megjelentek.

A hivatalos részben komoly szerepet vállaltak a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium egyetemistái: Török Erna, Kocsis Lenke, Rácz József, Franciskovity Róbert, Novák Anikó és Csorba Roland előadták a Jelfolyam performance-ot, a Tudományos Diákköri Konferencia prezentációját és bemutatták a Stúdium című felsőoktatási magazint. Táncainkból a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület Sirülő néptáncegyüttesének tagjai roptak el egy csokorra valót Kátai Tibor vezetésével, a talpalávalót a Barangoló együttes húzta, majd éjszakába nyúló táncház következett.