2024. július 16., kedd

Közös múlt után közös jövő

A budapesti Concerto Budapest zenekar hangversenyével megkezdődtek a magyar kulturális napok Újvidéken
(Ótos András felvétele)

– Amikor tavaly elindultunk a szerbiai kulturális bemutatkozással, nem gondoltuk, hogy ennyire gyorsan folytatni kell. Bebizonyosodott, hogy nemcsak a gazdasági, a politikai kapcsolatok fontosak, hanem a kulturálisak is. Szeretnénk, ha Magyarország nemcsak a csárdásról és a csikósokról lenne ismert, hanem megmutathatná kulturális sokszínűségét, gazdagságát – ezekkel a gondolatokkal fordult az újvidéki zsinagóga közönségéhez péntek este Gémesi Ferenc Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának szakállamtitkára, majd dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő hivatalosan is megnyitotta a MađArt '10 elnevezésű rendezvénysorozatot. A magyar kulturális napokat ezután Erkel, Liszt, Bartók művei tolmácsolásával a Concerto Budapest szimfonikus zenekar koncertje nyitotta meg Selmeczi György karmester irányításával, Vizin Viktória és Kovács István operaénekes közreműködésével. A megnyitón jelen volt Varga Imre, Magyarország belgrádi nagykövete, Goldschmied József, a szervező Égtájak Iroda vezetője, Pásztor István tartományi gazdasági titkár, Saša Dragin mezőgazdasági miniszter, Goran Vasić, az Újvidéki Vásár igazgatója, és mások.

Gémesi Ferenc továbbá fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez a kulturális bemutatkozás legalább annyira fontos, mint az a tény, hogy Magyarország az Újvidéki Vásár első kiemelt partnerországa, és nyilvánvaló, hogy csak erősíti a két ország egyébként is gyümölcsöző kapcsolatát. Gondolatait mintegy folytatva a tartományi kormányfő megköszönte Magyarországnak azt a hatalmas energiát, amit ennek a 40 rendezvényt felsorakoztató sorozatnak a megszervezésébe fektetett, ami Szerbia történetében a legnagyobb effajta bemutatkozás. Meggyőződésének adott hangot, hogy országaink soha nem ápoltak ennyire jó magasrangú kapcsolatokat, mint az utóbbi években, és azt is, hogy közös múltunk mellett közös jövő vár ránk az Európai Unióban.

A május 14-étől 19-éig tartó rendezvénysorozatot a 77. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárral egyideűleg szervezik meg, melynek történetében az első partnerország státuszt Magyarország nyerte el, így a magyar szervezők a korábbinál jelentősebb, reprezentatív megjelenésre készülnek az Újvidéki Vásáron, aminek természetesen erős kulturális vonatkozása is van. Igazán tartalmas, színvonalas műsort jelentettek be a szervezők: a Hungarofest – Égtájak Iroda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának és a tartományi kormány támogatásával, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének koordinálásával. Ritka alkalom lesz ez, szombaton és vasárnap Újvidék Főterén magyar zene szól a délutáni óráktól késő estig. Szombaton 15.30-tól a Juhász zenekar, 17-től a Tátrai Trend muzsikál, 18.30-tól Rendhagyó prímástalálkozó, 20-tól a GoBe Társulat bemutatkozása, 21-től Rúzsa Magdi koncertje, vasárnap 14 órától a szabadkai Garden Quartet, 15 órától a Fonó zenekar, 16.30-tól a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, 17.30-tól ismét a GoBe Társulat, 18-tól a RAJ Magyar Nemzeti Cigány Együttes, 20 órától pedig a Molnár Dixieland Band koncertjét jelentették be a szervezők.