2024. július 16., kedd

MađArt '10 – Kürtőskalács és népzene Újvidéken

Szerdán ér véget a magyar kultúra eddigi legnagyobb szerbiai bemutatkozása

A Concerto Budapest által péntek este, a Zsinagógában előadott Bartók-mű, A kékszakállú herceg vára opera feszültsége korbácsolhatta a viharfelhőket, amely a MađArt '10 elnevezésű rendezvénysorozat szombati napját beárnyékolta. Aztán délután fél négykor rázendített a Juhász zenekar, és felhasadtak az egek. Ki tudja a tér szökőkútja mikor hallott utoljára virtuóz magyar hegedűjátékot? A szabadkaiak magyar népzenét adtak elő, s bár eleve a Szabadság térre hirdették meg a koncerteket, az emberek a katolikus portára is csakhamar rátaláltak. A Liszt Ferenc-díjas Tátrai Trendhez kegyes volt az ég, de hegedűmuzsikájuk után az eső szolgáltatta a dobszólamot.

Közben, pár utcával odébb, a Múzeumok Éjszakája keretében a Modern Művészetek Múzeumában a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület alkotásaiból nyílt tárlat. Számos Zsolnay-porcelánon, művészileg kialakított üvegtárgyon át ismerkedhetett a betérő a magyar kézműipar kultúrájával. A kiállításon helyet kapott pár magyar szabadalom is, köztük egy összehajtható és természetbarát kerti tusoló, mellyel a praktikus tudomány képviseltette magát. A katolikus portán közben elkezdődött a pécsi GoBe Társulat kortárs táncszínházi előadása, a színpaddal átellenben pedig kinyitott a kürtőskalácsos sátor. S bár nem sikerült megtudnunk, hogy szerbül mi a megnevezése a hengerforma finomságnak, csak körülírással fogalmazták meg nevét, de a szállongó illatok és a sátor körül tömörülő sokaság bizonyította, valódi székely eledelt árulnak Újvidék szívében! A legnagyobb várakozás kétség kívül Rúzsa Magdolna fellépését övezte. Az újra szelesre forduló idő sem tudta eltántorítani az embereket, hogy átjárhatatlanná tegyék a katedrális melletti teret. A többszörösen díjazott Rúzsa Magdolna az Ördögi angyal és az Iránytű című lemezeiről énekelt dalokat a népes közösségnek.

– Amikor tavaly elindultunk a szerbiai kulturális bemutatkozással, nem gondoltuk, hogy ennyire gyorsan folytatni kell. Bebizonyosodott, hogy nemcsak a gazdasági, a politikai kapcsolatok fontosak, hanem a kulturálisak is. Szeretnénk, ha Magyarország nemcsak a csárdásról és a csikósokról lenne ismert, hanem megmutathatná kulturális sokszínűségét, gazdagságát – ezekkel a gondolatokkal fordult az újvidéki zsinagóga közönségéhez péntek este Gémesi Ferenc Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának szakállamtitkára, majd dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő hivatalosan is megnyitotta a MađArt '10 elnevezésű rendezvénysorozatot. A magyar kulturális napokat Erkel, Liszt, Bartók művei tolmácsolásával a Concerto Budapest szimfonikus zenekar koncertje nyitotta meg Selmeczi György karmester irányításával, Vizin Viktória és Kovács István operaénekes közreműködésével. A megnyitón jelen volt Varga Imre, Magyarország belgrádi nagykövete, Goldschmied József, a szervező Égtájak Iroda vezetője, Pásztor István tartományi gazdasági titkár, Saša Dragin mezőgazdasági miniszter, Goran Vasić, az Újvidéki Vásár igazgatója, és mások.

Gémesi Ferenc továbbá fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez a kulturális bemutatkozás legalább annyira fontos, mint az a tény, hogy Magyarország az Újvidéki Vásár első kiemelt partnerországa, és nyilvánvaló, hogy csak erősíti a két ország egyébként is gyümölcsöző kapcsolatát. Gondolatait mintegy folytatva a tartományi kormányfő megköszönte Magyarországnak azt a hatalmas energiát, amit ennek a 40 rendezvényt felsorakoztató sorozatnak a megszervezésébe fektetett, ami Szerbia történetében a legnagyobb effajta bemutatkozás. Meggyőződésének adott hangot, hogy országaink soha nem ápoltak ennyire jó magasrangú kapcsolatokat, mint az utóbbi években, és azt is, hogy közös múltunk mellett közös jövő vár ránk az Európai Unióban.