2024. július 16., kedd

Csáth Géza rajzai Budapesten

A Közép-európai Kulturális Intézetben irodalmi és filmes rendezvények lesznek a kiállítás kapcsán

Csáth-rajzokból nyílik kiállítás kedden Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézet Rákóczi úti székházában. Az intézet és a szabadkai Városi Könyvtár közös kiállításáról van szó. A könyvtár jelentette meg Csáth földesi naplórajzainak és rajzfüzetének atlaszát, amelyben a novellista irodalmi műveiből „kimetszett” részletek is vannak. Módos Péter, a Közép-Európai Kulturális Intézet igazgatója, az Európai Utas folyóirat főszerkesztője a közelmúltban Szabadkán járt, hogy megbeszéléseket folytasson a kiállítás részleteiről.

– Úgy gondoljuk, nagy érdeklődésre fognak számot tartani a Csáth-rajzok, amelyek az orvosi naplóban vannak, s voltaképpen nem az örökkévalóságnak készültek, hiszen az író a maga szórakozására rajzolta tele a füzetet. Szabadkán a könyv szerkesztői, szerzői nagyon érdekesen kapcsolták össze a rajzokat a Csáth novelláiból, esszéiből kivett rövid szövegekkel. Ezt a módszert fogjuk mi is követni a kiállításon. Kiegészítjük majd az anyagot Csáth-könyvekkel, Kosztolányi-kötetekkel, Szabadka városát ábrázoló fotókkal, képeslapokkal. S lesznek a kiállításhoz kapcsolódó előadások, sőt filmvetítés is.

Mint Módos Péter kifejtette, a Közép-európai Kulturális Intézet Magyarország kulturális politikáját valósítja meg főként a szomszédos országokat, de egész Európát illetően is. Együttműködtek a belgrádi és a bécsi városi könyvtárral, de Goriciából, Triesztből, Temesvárról, Nagyszebenből is hívtak már meg tárlatot. Volt olyan, amely kinőtte az intézet kereteit, például Frantisek Kupka cseh festő kiállítása, amelyet a Ludwig Múzeumban rendeztek meg. Goricia és Bolzanó bemutatkozását pedig kiegészítették egy olyan helytörténeti kiállítással, amely a Helytörténeti Múzeumban kapott helyet. Kalmár Ferenc szabadkai szobrászművésznek is volt kiállítása a Közép-európai Kulturális Intézet székházában, amelyen Szerbia kulturális minisztere szintén képviseltette magát, s amelynek közönség- és sajtófogadtatásával igen elégedettek voltak az intézetben.

– A vajdasági magyarokkal való kapcsolat nagyon jelentős a számunkra, az Európai Utas decemberi számában például Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélt a terveiről, amelyek azóta részben meg is valósultak.

A szerb–magyar kulturális együttműködést szélesebb keretbe helyezzük: 2014-ben beindul a Duna-völgyi országok államainak az együttműködése, az úgynevezett Duna-stratégia, és ennek a kulturális együttműködésének az egyik koordinátora a mi intézetünk A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig építjük a kapcsolatokat és a szálakat. A Duna-völgyi stratégia a magyar kultúra számára nagyon fontos, mert minden kétoldali konfliktus nélkül tudja az egyetemes magyar kultúra értékeit beemelni a Duna-völgy térségének együttműködésébe. Tehát Belgrádtól, a nándorfehérvári csatától Széchenyi al-dunai hajóútján keresztül a bécsi, pozsonyi kapcsolatokig sok mindent. Intézetünk koordinátorként meghatározó szerepet tölt be ebben az együttműködésben, hiszen a térségben az egyik legrégebbi ilyen jellegű intézmény.

A Csáth Géza, rajzok, Szabadka című kiállítás megnyitója november 16-án 15 órakor lesz (Budapest, Rákóczi út 15.), majd Novellák, naplók, levelek címmel irodalmi ankétra kerül sor 16 órától. Részvevők: Ágoston Pribilla Valéria, Hózsa Éva, Dévavári Beszédes Valéria, Lovas Ildikó, Ninkov. K. Olga, Kelecsényi László, Módos Péter, Szajbély Mihály.

Szabadka arcai címmel filmvetítéssel egybekötött könyvbemutató lesz november 26-án 15 órakor: Siflis Zoltán rövidfilmjei (Szabadkai Anzix; Szecessziós Szabadka), később pedig Boško Krstić Szabadkáról írt könyveinek bemutatójára kerül sor. Moderátorok: Balázs-Arth Valéria, Lásztity Péró és Ninkov K. Olga. Mérgek litániája címmel beszélgetnek majd azokról a művészekről, akik tudatmódosító szereket használtak alkotás közben december 7-én 16 órakor. Részvevők: dr. Zacher Gábor toxikológus, Lovas Ildikó, Módos Péter.

A Csáth-kiállítás létrehozói: Gellér Katalin, Ágoston Pribilla Valéria, Balázs-Arth Valéria, Pálfi Anna és Módos Péter.