2024. július 16., kedd

Bizakodva nézünk a jövőbe

Fennállásának 66. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Magyar Szó

Józsa Lászlónak nagy érdemei vannak abban, hogy idén új nyomdagépsorokat szerezhettünk be, ezért a nyomdászok egy F betűs (a Forum nyomda logója) pecsétgyűrűt ajándékoztak neki. A gyűrűt Bordás Győző igazgató adta át. (Fotó: Dávid Csilla)


A Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában, csütörtökön, a lap fennállásának 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a jelenlevőket Józsa László a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének nevében köszöntötte. Értékelése szerint a Magyar Szó központi szerepe a vajdasági magyarság tájékoztatásában, oktatásában és közéletében rehabilitálódó pályán van, ami mindannyiunk számára örömöt jelent.

Bordás Győző megbízott igazgató emlékeztetett arra, hogy a már történelmi 1944. december 24-én, az akkor ki nem mondott szentestén beindították a Szabad Vajdaságot, amelyből a ma születésnapját ünneplő Magyar Szó alakult ki. Visszaemlékezett a ’70-es évekre, amikor a szakmába olyanok avatták be a fiatal újságírókat, mint Vukovics Géza, Laták István, Fehér Ferenc, Kalapis Zoltán, Papp Gábor, Ács József, Ládi István, Szerencsés József, Mendrei Ernő, Somogyi Zoltán, Miavecz Márton, Szavics György, Lépes László és mások.

– Kiadóházunknak nagyon fontos küldetése van, mindenekelőtt a napi és naprakész tájékoztatás terén. Az elektronikus sajtó és az irgalmatlanul előrenyomuló internetes világ rengeti az írott média falait, de a nyomtatott újságot, könyvet nem teheti szükségtelenné. A konkurenciával komolyan kell számolni, és mi mással, mint minőséggel vehetjük fel a harcot: azokkal a műfajokkal, amelyek a lapokban honosodtak meg, kommentárokkal, vezércikkekkel, színes írásokkal, karikatúrákkal… Az olvasót csak a szakma professzionális szabályai szerint szolgálhatjuk – mondta többek között az igazgató beszámolójában.

A néhány éve gyülemlő veszteséget idén sikerült a nullát jelentő léc fölé emelni, ez a jelentős mértékben növekedő nyomdai termelékenységnek köszönhető. Köszönetet mondott a tartományi tájékoztatási titkárságnak és a vajdasági kormánynak, továbbá a Szülőföld Alapnak támogatásukért. – Tennivaló a végleges talpra álláshoz van még bőven, a Magyar Szó műszaki felszereltsége terén, a tudósítóhálózat újbóli kiépítésében, a bérek emelése, a ház korszerűsítése terén… Az eredmények kézzelfoghatóak, de még korántsem értünk a kitűzött célhoz, bizakodva nézünk a jövőbe, lapjainknak van jövője – mondta az igazgató.

Az újságírói díj Sándor Zoltánhoz, az életműdíj Szeli Miklóshoz került.

Pressburger Csaba, lapunk főszerkesztője adta át az ünnepség keretében az életműdíjat, az újságírói díjat, valamint a Kilátó-díjat, továbbá elismerésben részesítették azokat a jubiláló dolgozókat, akik 10, 20, illetve 30 évet töltöttek a vállalatnál.

A Magyar Szó napilap 66. születésnapja és egyúttal a Magyar Szó Kft. kiadóház ünnepének alkalmából megtartott rendezvényen többek között jelen volt dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Aleksandar Jovanović újvidéki képviselő-testületi elnök, Blažo Popović, az Vajdasági RTV igazgatója és mások. Egeresi Sándor tartományi képviselőházi elnök és Ana Tomanova Makanova tartományi tájékoztatási titkár táviratban kívántak sok sikert a cégnek.

A nap folyamán a Forum ház klubhelyiségében ünnepi fogadást szerveztek, ezen megjelentek a vállalat nyugdíjas dolgozói is.

Az idei életműdíjat Szeli Miklós kapta, az újságírói díj Sándor Zoltánhoz került, a Kilátó-díj pedig Markovics Annamáriátillette meg. Forum-díjban részesítették Kovačević Katarinát és Pauzenberger Zdenkót, a nyomda dolgozóit.

Elismerésben részesültek azok is, akik 10, 20, illetve 30 éve dolgoznak vállalatunkban. A Magyar Szó Kft. 2010-ben jubiláló dolgozói:

Barfus Josip, Giric Izabella, Lukács Melinda, Mihájlovits Klára és Subotin Srđan10 éve, Kavraja Aleksandar 20, Ostrogonac Petar 20, Pápista László 20, Velez Kornélia 20, Ambrus Léphaft Edit 30, BorovicsZoltán 30, Erdélyi István 30, Fehér Mária 30, Galambos Irén 30, Lennert Géza 30, Németh Zoltán 30 és Osmani Tefik ugyancsak 30 éve dolgozik házunkban.