2024. július 16., kedd

A székek

Az első évad első bemutatója a Zentai Magyar Kamaraszínházban
G. Erdélyi Hermina

Péntek este a Művelődési Házban tartja a Zentai Magyar Kamaraszínház első évadának első bemutatóját, Eugéne Ionesco A székek című darabját viszik színre Vukosavljev Iván rendezésében. A székeket a közönség 2008 februárjában már láthatta, ugyanis a moziteremben akkor volt a szakmai bemutatója, de a díszelőadás pénteken este fél nyolckor lesz.

– A felújított színházunkban végre bemutatkozhat a Zentai Magyar Kamaraszínház – újságolta Vukosavljev Iván, az intézmény igazgatója. – Nagyon vártuk már ezt az alkalmat, hiszen egy színház bemutatkozása nem mindennapi dolog. A székekben a Szabadkai Népszínház két kiváló színésze, G. Erdélyi Hermina és Ralbovszki Csaba játszik.

Az előadásnak nagyon fontos mondanivalója van a mai ember számára, arra mutat rá, hogy az életben nemcsak az elmúláson és a jövőn kellene töprengenünk, hanem a jelenben kellene felfedeznünk a szépséget – mondta.

Mivel a színészek már napok óta próbálnak a Művelődési Házban, őket is megkérdeztük a darabról.

Hermina: – Mindössze kétszer adtuk elő, akkor is nagy időeltolódásokkal, ezért igazából nem volt mód kipróbálni, milyen ebben a darabban játszani. Ez még csak most válik el. Hálás dolog ez egyébként, mert kétszereplős, időbelileg sem kimerítő, viszont ez az egy óra intenzív jelenlétet követel.

Csaba: – Nekem azért érdekes A székek, mert egyik évfolyamtársnőmmel már találkoztunk ezzel a szöveggel, és már akkor szerettük volna vizsgaelőadásnak megcsinálni. Akkoriban csak barátkoztunk a gondolattal, és most végre meg is talált ez a darab.

Hermina: – Ehhez én is csatlakozom, a főiskolán egyik évfolyamtársammal én is szerettem volna elkészíteni, de nem jött össze, és most jó, hogy játszhatjuk.

Csaba: – Herminával fantasztikus együtt dolgozni, hiszen nyitott minden ötletre. A szakmai bemutató előtt eltört a kezem, Herminának meg kiment a helyéből a válla, be voltunk fáslizva, és ez adott egy nagy löketet a produkciónak. Ezt – úgy terveztük – benne hagyjuk a darabban. A székek most, hogy elkészült, folyamatosan a színház műsorán lesz, havonta kétszer játszuk majd. A pénteki díszbemutatóra mindenkit tisztelettel várunk.

A Zentai Magyar Kamaraszínház megnyitóján Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pék Zoltán,Zenta polgármestere, Franyó Zsuzsanna dramaturg-színikritikus és Vukosavljev Iván, az intézmény igazgatója mond köszöntőt.

Ralbovszki Csaba