2024. július 16., kedd

A közös akarat megfogalmazása

Felújították a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület épületét Piroson
Botos Andrea és Elemér, Pásztor István, Józsa László

Ha az utazó Pirosra ér, már messziről szembetűnik a templom és az iskola. Napokban volt mit ünnepelniük a pirosiaknak. A Tartományi Oktatási titkárság támogatásával sikeresen felújíthatták a régi iskola épületét.

E régi iskola épülete helyén, 1874-ig egy nagyon rossz állapotban lévő iskolaépület állt, a helyébe az akkori református gyülekezet határozata alapján közadakozásból új iskolát épített. Szárazkapu bejáraton lehetett bejutni az épületbe, jobbra és balra is volt egy-egy tanterem és tanítólakás. A bejárati kapu felett emléktábla tanúskodik, melyen ez áll: „A pirosi református hívek áldozatából épült 1874-ben”. Az épület belső beosztás a mai napig is megmaradt, azzal, hogy a Szent Száva iskola felépülése után ezt az épületet tanítólakásként használták. Az épület bal szárnyát ma is a Szent Száva Iskola tartja, míg a jobb szárnyban helyezkedik el a Fehér Ferenc nevét viselő művelődési egyesület.

Bácsi Sándor, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, a szombaton megrendezett ünnepi műsor megnyitásakor hangsúlyozta, hogy büszkék a pirosiak, mert hozzájárulhattak ahhoz, hogy megőrizzék őseik örökségét, azt az iskolaépületet, melyben apáik, nagyapáik tanulhattak. Felidézte az iskola történetének néhány mozzanatát. Majd kitért a jövőbeli tervekre, a református temető kápolnájának felépítésére és más teendőkre. Majd a Fehér Ferenc ME elnöke, Lénárt Rozália mondott köszönetet azoknak a személyeknek, akik több alkalommal is szabadidejüket feláldozták, hogy segíteni tudjanak különböző munkaakciókban, mellyel nemcsak az otthont, hanem annak környékét is szebbé tették. A rendezvényt rangos vendégek is megtisztelték. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy sikerült azonosulnia azokkal, akikkel itt találkozott. – Itt most megkezdődött a honfoglalás, hisz Piros magyarsága visszakapta használatra azt, ami valamilyen formában ősi jussa – mondta. Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy szeret a pirosiak közé eljönni, mert melegséget, összetartást, barátságos hangulatot vél felfedezni e közösségben. Majd elmondta, hogy egy ilyen épületnek a felújítása arra is lehetőséget ad, hogy egy más momentumból közelítsünk e jelenséghez, az a momentum pedig a közös akarat megfogalmazása. Egy olyan faluban, mint Piros, ahol a magyarság az összlakosság tíz százalékát képezi, folyamatosan visszavonulásra volt kényszerítve, most abba a helyzetbe hozta önmagát, hogy megfogalmazta a szándékét és egymásra támaszkodva megtalálta önmagát. Ez teszi felemelővé e momentumot. Jelen volt még Botos Elemér református esperes, az újvidéki gyülekezet lelkésze, Botos Andrea, a pirosi református egyház lelkésze, Erdély Lenke, az újvidéki városi VMSZ elnöke, Góbor Zoltán, a Mozaik Alapítvány elnöke, mgr. Miavecz Béla, a VMSZ Dél-bácskai körzetének elnöke, Horváth Tibor, a VMSZ városi szervezetének elnöke és Galambos Lászó. A művelődési programban a helyi Szent Száva iskola tanulóin kívül középiskolások, gimnazisták és egyetemi hallgatók vettek részt. Műsorvezető Kalapáti Nóra volt, a műsort Bácsi Etelka óvónő tervezte és rendezte.