2024. július 16., kedd

Örökségünk, melyet őseink bíztak ránk

Évadnyitó az Égtájak Irodánál – Egy nem mindennapi, kiemelkedő előadás Budapesten a Thália Színházban

A zene, a tánc és az anyanyelv szálait nagyszerűen sikerült egymásba fűznie a rendezőnek, a koreográfusnak és a hét országból érkező fiataloknak az Égtájak Iroda évadnyitó előadásán hétfőn este Budapesten a Thália Színházban. A program fél hétkor, már az előcsarnokban, majd a váróban megkezdődött: a vendégeket, nézőket agyag csuporba kitöltött pálinka és finom fehérbor várta, népviseletbe öltözött lányok kínálták a sós és édes süteményeket. A váróban a szabadkai Garden Quartet és a Jazz Quartet felváltva muzsikált, őket pedig Bakos Árpád és Leonid Pilipović hívogatója szakította félbe nem sokkal hét óra előtt, amikor a közönség megtöltötte a nézőteret.

Az Égtájak Iroda évnyitójának célja, mint ahogyan azt Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója üdvözlő beszédében kiemelte, hogy azokat a szellemi tartalmakat mutassák be, amelyek a felvilágosodás költőjének, a nyelvújítás atyjának, a magyar nyelvű, európai színvonalú polgári kultúra megálmodójának, Kazinczy Ferencnek a pályájából villannak föl.

A évadnyitót megtisztelte jelenlétével és üdvözlő beszédet mondott dr.Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. De a közönség soraiban ott volt Siflis Zoltán filmrendező, Bodrogi Béla, a Népkör MMK elnöke, Páll Károly, a VMSZ tagja, Hajnal Jenő, a VMMI vezetője is.

Pásztor István kiemelte, szeretne pár szót szólni a vajdasági magyarokról, akik, véleménye szerint küzdenek, talpra akarnak állni. Megköszönte Goldschmied József munkáját, és hangsúlyozta a rendezvény fontosságát.

A mintegy másfél órás műsort, amelyet a vajdaságiak álmodtak meg, Hernyák György rendezte, Brezovszki Roland koreografálta. Hét országból érkeztek táncosok, zenészek, színészek, hogy közösen, egyként mutassák be, számukra mit jelent az anyanyelvük, hiszen a műsor címéhez a Füst Milántól kölcsönzött verssor adta az ihletet: Anyád nyelvét bízták rád a századok.

Különböző tájegységek táncain, kortárs költők versein, zenén keresztül mutatták be, hogy nő fel a gyermek, mit lát és mit érzékel a világból, milyen hatások érik. Felmerül a kérdés, kik vagyunk, miért vagyunk a világon, s a szórakoztató zene, tánc mögött ott rejlik a mély tartalom, a mondanivaló, s ahogyan kezdődik a műsor, mezítlábas kisgyermek lépeget és táncol át a színpadon, így is zárul, s közben Csizmadia Anna és Bakos Árpád éneklik Füst Milán A magyarokhoz című verséből merített gondolatokat.

Egy színpadon láthattuk a 30 tagú Kárpát-medencei nagyzenekart (ifj. Kucsera Géza közreműködött), a színészek pedig, Gál Elvira, Nagypál Gábor, Katkó Ferenc, Fabó Tibor és Váta Loránd a tánc és zene között s közben nagyszerűen tolmácsolták kortárs költőink gondolatait.

A közönség pedig vastapssal köszönte meg az estét, ami az ott jelenlévő vajdaságiakat és gondolom a Kárpát-medence összes határon kívülről érkező magyar nézőjét lenyűgözte, s nem utolsósorban büszkeséggel töltötte el. A zenekar és a táncosok az est végén a Thália várójában még meg is táncoltatták a nézőket.