2024. július 16., kedd

Bácsfeketehegy és Kisorosz...

.. a két nagydíjas —Befejeződött a Vajdasági Magyar Színjátszók XIII. Találkozója
dijazotak

@ko = Vasárnap díjátadással és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékával ért véget a Vajdasági Magyar Színjátszók XIII. Találkozója. A kisoroszi és a bácskertesi színjátszó csoport díjesőben részesült. A bácsgyulafalvi közönség óriási tapssal, állva ünnepelte a Magyar Társulat Szomorú vasárnap című előadását.

A gálaműsoron ünnepi beszédet mondott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A szakmai zsűri munkáját és a hét nap előadásait Ágoston Pribilla Valéria foglalta össze.

Pataki László-díjat vehetett át a Találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a kisoroszi Testvériség-egység Művelődési Egyesület Görgey Gábor Fejek Ferdinándnak című előadása (Rendező: Lőrik Gizella). A Bambach Róbert-díjat a legjobb új formákat kereső előadásért a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület nyerte el, Fazekas Mihály Lúdas Matyi című előadásáért (Rendező: Tóth Harangozó Vera). Közönségdíjban részesült a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Amatőr Színjátszó Csoportja, a Brandon Thomas Charley nénje című előadásáért. A zsűri Garay Béla-díjjal tüntette ki a közösségteremtő tevékenységért a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoportot. Szilágyi László-díjat vehetett át a legjobb férfi főszerepért MolnárOszkár, Bob szerepéért Brandon Thomas: Charley nénje című előadásban (Bácskertes). Ferenczy Ibolya-díjban részesült a legjobb női főszerepért Német Mónika, Zsuzsa szerepéért, a Görgey Gábor: Fejek Ferdinándnak című előadásban (Kisorosz). A zsűri Nagy István-díjjal, a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának járó elismeréssel jutalmazta Pásztor Zdravkót, Vay Béla szerepéért, Fábri Péter: Lipótváros alsó című előadásban (Szilágyi). Magyari Piri-díjat vehetett át a legjobb női mellékszerepért RaffaiIbolya az Özvegy szerepéért, Heltai Jenő két egyfelvonásosában (Magyarkanizsa). Szántó Róbert-díjban részesült a legszebb színpadi beszédért Petrás Gizella, Márta szerepéért, az Újjászületés? című előadásban (Topolya). A zsűri különdíját az egyéb kategóriában elért teljesítményért Tombác Imrének ítélte, a kisoroszi Testvériség-egység Művelődési Egyesület Görgey Gábor Fejek Ferdinándnak című előadásában megvalósított jelmez-, kellék-, látvány- és díszlettervért és a rendkívüli kreativitásáért.

A zsűri a következő különdíjakat ítélte oda:

A Magyar Nemzeti Tanács különdíját a bácsgyulafalvi Vándor Társulatnak, a legsajátságosabb játék- és rendezési stílusáért.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját a nemesmiliticsi Németh László Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának, a Görgey Gábor Wiener Walzer című előadásában megvalósított díszletért. A Magyar Szó különdíját Tóth Tildának, Matyi szerepéért (Fazekas Mihály Lúdas Matyi című előadásban, Bácsfeketehegy). A Hét Nap különdíját BudaiJózsefnek, Carlos szerepéért, Alfonso Paso: Hazudj inkább, kedvesem! című előadásban (Nagykikinda). A Hét Nap különdíját VargaBélának a Pedellus szerepéért, Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig című előadásban (Temerin). Kishegyes község önkormányzatának különdíját Tóth Jánosnak, Füleki Ádám szerepéért, Görgey Gábor: Fejek Ferdinándnak című előadásban (Kisorosz). Egy könyvcsomagot Vermes János és Rab Sándor színjátszóknak (Szilágyi László: Én és a kisöcsém, Péterréve).

Az ünnepélyes díjátadáson tiszteletét tette Egeressi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Tari István, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke, Pál Károly, a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának önkormányzattal megbízott tagja, Zombor község képviseletében Horvát Ódri Márta, a képviselő-testület alelnöke, főtisztelendő Pásztor Árpád plébános.

@sz = A Súgó szerkesztői

@kep = A díjazottak