2024. július 16., kedd

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozója

Záporpróbával kezdődik



Pénteken veszi kezdetét az idei Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozója, a rendezvénynek ezúttal Torda ad otthont. A 19 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó után 19 óra 30 perckor a helyiek előadását láthatja a közönség Záporpróba címmel. A találkozót Pásztor István, a vajdasági kormány alelnöke, a VMSZ elnöke nyitja meg, ünnepi köszöntőt Deli Andor tartományi oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkár és a házigazdák nevében Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke mond.

Április 1-ig 18 előadást láthatunk a találkozón és mintegy 350 amatőr színjátszó lép színpadra a többi között vígjátékkal, musicallel, szatírával. Több kortárs szerző darabját is bemutatják, valamint olyan közkedvelt, széles körben ismert műveket is, mint amilyen a Valahol Európában vagy a Hófehérke és hét törpe. Az előadásokra a belépés ingyenes.
A látottakat az idén is szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja és Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője, aki egyébként tordai származású. Idén is megjelenik a Súgó, a találkozó szín- és hírlapja napi száz példányban, és természetesen a díjak sem maradnak el. A találkozónak két fődíja van, egy-egy társulat az idén is elnyeri majd a Pataki László-díjat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért, emellett pedig jutalmazzák a legjobb főszereplőket, a legjobb mellékszereplőket, a legszebb színpadi beszédet, a közösségteremtő tevékenységet is, valamint különdíjakat is kiosztanak az április 1-jén 18 órakor kezdődő ünnepélyes díjkiosztó gálaműsoron.