2024. július 16., kedd

Tizenhét színjátszó csoport versenyben

Pénteken kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója

Április 1-je és 10-e között Péterréve várja a műkedvelő színjátszókat, ahová tizenhat településről 17 csoport hoz előadást. A találkozó a délvidéki magyar műkedvelő színjátszás legnagyobb szemléje, amely minden évben felejthetetlen élményeket hoz abba a közösségbe is, ahol éppen megrendezésre kerül.

A rendezvény szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az ünnepélyes megnyitó holnap délután fél hatkor fotókiállítással kezdődik, amely a péterrévei színjátszás majd százéves történetét mutatja be. A megnyitón a megjelenteket Pásztor István,Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának alelnöke, Deli Andor, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságának titkára és Knézi Péter, Óbecse polgármestere köszönti. A találkozót Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa nyitja meg.

A kilenc nap alatt csoportok érkeznek a következő településekről: Péterréve, Ada, Bácsfeketehegy, Bácsgyulafalva, Bácskertes, Bezdán, Csóka, Gombos, Kisorosz, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Temerin, Topolya, Tóba, Zenta, Verbász. A diák- és a felnőtt-, valamint a vegyes csoportok szakmai értékelését az idei évben Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja és Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművésze végzi. Kiosztásra kerül kilenc díj és számos különdíj.

A találkozó gálaelőadása – amely minden évben valamely vajdasági hivatásos színház előadása – az idei évben, április 10-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Terápia című előadása.

A találkozó támogatói a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szülőföld Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Vajdaság Autonóm Tartomány, Óbecse Község Önkormányzata

A találkozó médiatámogatói a Magyar Szó, a Pannon RTV és a Hét Nap.

A seregszemlét a Magyar Nemzeti Tanács az országos szintű kiemelt jelentőségű rendezvények közé emelte.