2024. július 16., kedd

Magányos harc az autonómiáért

(fotó: Molnár Edvárd)



Pénteken este Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében bemutatták Dimitrije Boarov gazdasági újságíró Vajdaság politikai története című kötetét, amely a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg. A szerzőn kívül Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Varjú Márta, a Magyar Szó megbízott főszerkesztője, Dudás Károly író és Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese vett részt a rendezvényt, és szólt a közönséghez.

A szóban forgó kötet 33 fejezetben 1690-től szinte napjainkig taglalja Vajdaság történetének alakulását, illetve a tartomány autonómiájáért folytatott szüntelen harcot.
Dudás Károly köszöntőjében elmondta: Ha egyetlen jelzővel kellene körülírnia a kötetet, akkor a tisztességes szó jutna eszébe.
Pásztor István felszólalásából kiderült, hogy már hosszabb ideje megfogalmazódott benne: Boarov kötetét magyar nyelvre is le kellene fordítani.
– A könyvet olvasva megértettem, hogy ami az autonómiát illeti, Vajdaságban semmi sem változott, csak a szereplők cserélődtek az idő múlásával. Ami a közelmúltat illeti, minél hosszabb idő telt el 2000. október 15. óta, annál inkább csökkent azoknak a száma, akik hajlandóak küzdeni egy több mint 300 éves ötletért, az autonómiáért. Dimitrije Boarov könyvének minél nagyobb szerepet kellene kapnia közéletünkben, hogy megmutassa, hol vagyunk, és hová juthatunk el – fogalmazott Pásztor.
A folytatásban a szerző köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, amiért kezdeményezte könyvének magyarra történő fordítását, majd méltatta azokat a lépéseket, amelyeket a VMSZ tett meg Vajdaság autonómiájának érdekében.
Ágoston Pribilla Valéria az elfoglaltsága miatt távol maradó Németh Ferenc, a Forum igazgatójának szakértékelését olvasta fel a közönségnek.
Végezetül Varjú Márta szólalt fel, aki elmondta: a Magyar Szónak mindig is szívügye volt Vajdaság autonómiája, a lap folyamatosan melegen tartja ezt a témát. Napjainkban már csak a VMSZ-nek fontos Vajdaság autonómiája – szögezte le Varjú Márta.