2024. július 16., kedd

Fedél és szállás a művészeknek

Az Art Garni Hotel kilenc szobával és három apartmannal várja a városba látogató művészeket
Az Art Garni Hotel átadásával Magyarkanizsán pontot tettek egy kilenc évvel ezelőtt megkezdett, mintegy 120 millió dináros beruházás végére. A hotel és a kereteiben kialakított művészkávézó a Nagy József Regionális Kreatív Műhely épületegyüttesének utolsó objektumaként készült el. A pénteki avatón a megjelent vendégeket elsőként Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere köszöntötte.– Hosszú út vezetett odáig, amíg a Franciaországból hazatért Nagy József világhírű táncszínházi művész és rendező ötletéből kialakult ez az épületegyüttes.

Községünk 2020-ig terjedő fejlesztési stratégiájában azt fektettük le, hogy igyekezni fogunk marasztaló, ugyanakkor vonzó közösséggé válni, ami természetesen nemcsak a gazdaságra, hanem a művelődési életre is vonatkozik. Ezeknek a kulturális objektumoknak az átadásával, a kreatív műhely kiteljesedésével is ezt a célt kívántuk szolgálni. Nagy József hazatértével példaértékű döntést hozott meg, amiért mindenképpen köszönettel tartozunk neki és bízunk benne, hogy a nevével fémjelzett Regionális Kreatív Műhely a jövőben a magyarkanizsai község kulturális életének zászlóvivője lesz.
A tartományi művelődési titkár, Slaviša Grujić kifejezte elégedettségét, amiért a tartomány anno felfedezte ennek a beruházásnak a fontosságát és jelentőségét, mellé állt és a pénzügyi nehézségek ellenére a végsőkig támogatta megvalósulását.
– Nagy dolog az, ami itt történik Magyarkanizsán. Olyan dolog, amelynek nemcsak helyi, nemcsak tartományi, hanem nemzetközi jelentősége is van – hangsúlyozta köszöntőjében a tartományi titkár.
Ennek az objektumnak a befejezése a tartomány eddigi kötelezettsége volt. Fenntartása és működtetése a jövő kötelezettsége lesz – mondta az avatón Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.
– A beruházás legnagyobb része a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával jött létre. A nagyberuházás a legtöbb embernek utakat, szennyvíztisztítókat, ipari parkokat juttat az eszébe. Pedig ez is az. Nemcsak nagysága, hanem Magyarkanizsa és a tartomány kultúrájára gyakorolt kapitális hatása, jelentősége miatt is. Most egy körülbelül tízmillió dináros beruházás-részt adtunk át, egy gyönyörű szép, pici kis hotelt, amely olyan, mint egy ékszerdoboz, amelyről az a meggyőződésem, hogy nemcsak az épület funkcióját hivatott szolgálni, hanem Magyarkanizsa idegenforgalmát, vonzerejét is képes növelni, javítani. Akik látják ez az épületet, ezt a kis hotelt, meg tudják erősíteni azt a hihetetlenül szép élményt, amiben itt részünk van.
Az új vendéglátóipari objektumot Ladányi Attila, a hotelt üzemeltető Kanizsa Turizmus Kft. igazgatója mutatta be a vendégeknek. Elmondta, hogy a hotel és a művészkávézó kitalálói, eszmei és fizikai megalkotói Bálint Zoltán, Bicskei Zoltán és Bálint Csaba voltak. A szobák, a társalgók és a kávézó berendezése az ő ötleteiket dicséri. Minden szoba más és más kinézetű, más és más hangulatú, a díszítőelemek improvizatív jazz-jellegűek, akárcsak a magyarkanizsai Jazzfesztivál. A kilenc szobában és három apartmanban a hotel egy időben 25 vendéget tud fogadni, ami reális keretek között tartja fenntarthatóságát, működtetését. A kft. egyelőre öt alkalmazottat tud biztosítani a hotel részére, de tevékenységének bővítésével ez a szám minden bizonnyal növekszik majd. A vezérelv az, hogy a hotel elsősorban a városba látogató művészeknek biztosít megfelelő szintű és színvonalú szállást, nyugalmat és pihenést, de természetesen szabad kapacitás esetén nyitva áll a szélesebb közönség előtt is.
A hotelavatón az említetteken kívül megjelent Nebojša Malenković és Kern Imre, a beruházást támogató Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója és helyettese, valamint maga az ötletadó művész, Nagy József is.