2024. július 16., kedd

Ötvenéves a Földrajz Tanszék

(Fotó: Dávid Csilla)

Ötvenéves fennállását ünnepli az idén az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának Földrajz, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Tanszéke. A fél évszázaddal ezelőtti alapításról pénteken emlékeztek meg. Ünneplésre valóban volt ok, hiszen az alapításakor Földrajz Tanszéket két évtizede sikeresen kibővítették idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazattal, így olyan iparágakat céloztak meg, melyek a recesszió korában is a legkönnyebben talpra álltak.

A júniusi iratkozás is bizonyítja, hogy a tanszék iránt töretlenül nagy az érdeklődés, és ez a legnagyobb elismerés, amit kaphatnak – hangsúlyozta dr. Lazar Lazić, a tanszék igazgatója. Dr. Neda Mimica-Dukić, a kar dékánja bejelentette, hogy a kezdetektől fogva helyiséghiánnyal küszködő tanszék hamarosan két tanteremmel bővül, melyhez IPA-projektum által jutottak. A jubiláló tanszéket köszöntötte dr. Miroslav Vesković rektor is, hangsúlyozván, hogy a XXI. században a tudományban kulcsfontosságú szerepe van az interdiszciplinaritásnak, csakúgy a vállalkozói szellemnek és az újítókészségnek, melyek egyaránt tetten érhetőek a Földrajz Tanszék esetében.

Pásztor István , a Tartományi Képviselőház elnöke a jubilálókhoz intézett üdvözletében Vajdaság egyik legkiválóbb brandjének nevezte az Újvidéki Egyetemet, melynek támogatását a tartományi szervek töretlenül folytatják. Az Újvidéki Egyetem és a tartományi szervek termékeny együttműködése az itt élő emberek szebb jövőjét szavatolja – mondta többek között az elnök. Az ünnepségen megjutalmazták a tanszék arra érdemesült munkatársait.