2024. július 16., kedd

A 60. évforduló jegyében

Szombaton a XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok nyitórendezvénye Palicson

(Ivanyos Sándor: Szőllőpréselés, 1951. szabadkai Városi Múzeum tulajdona)

Az 1952. évi palicsi Magyar Ünnepi Játékok 60. évfordulója jegyében rendezi meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szombaton Palicson a XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok nyitórendezvényét.

Az ünnepség 15 órakor kezdődik a Szent Orbán-templomban, ahol ünnepi köszöntőt mond Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, és ökumenikus istentiszteleten vehetnek részt az érdeklődők. 16.30-kor a könyvtárban megnyílik Ivanyos Sándor képzőművész kiállítása. A 90 éves Ivanyos Sándor az egyetlen élő képzőművész azok közül, akik 60 évvel ezelőtt a palicsi Magyar Ünnepi Játékok alkalmával kiállítottak. S talán ő Szabadka, de ennek az észak-bácskai térségnek is a legidősebb képzőművésze.

17 órakor a bokrétások vonulnak fel a Víztoronytól a Vigadóig, majd faültetés következik a palicsi Magyar Ünnepi Játékok részvevői emlékére, hagyományainkat, értékeinket megtartani és továbbadni képes közösségünk tiszteletére. 18 órakor a Nyári színpadon fellép az óbecsei Csobolyó legénykórus, a pancsovai női énekcsoport, a bácskertesi, a gombosi, a horgosi néptáncegyüttes, Szécsi Zsolt szólótáncos, Micsik Béla tekerőlantos, valamint Lele József, Flaman István és Hézső Zsolt citerások népművészeti koncertje lesz hallható. Az est az 1952-es rendezvényről készült filmhíradó vetítésével zárul.

A rendezvény támogatója a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság.