2024. július 16., kedd

Tudás, összefogás, közösségi érdekérvényesítés

Kedden írták alá Szabadkán a szerbiai egyetemi karokon, főiskolákon tanulmányaikat most megkezdő elsőéves hallgatók a Magyar Nemzeti Tanáccsal az ösztöndíjszerződésüket
(Fotók: Molnár Edvárd)

A Magyar Nemzeti Tanács havi 13–16 ezer dináros ösztöndíjában 400 olyan elsőéves egyetemi és főiskolai hallgató részesül, akik tanulmányaikat az idén ősszel kezdik meg valamely vajdasági felsőoktatási intézményben. Kedden a szabadkai városháza dísztermében megtartott ünnepségen 13 olyan hallgató írta alá az ösztöndíjszerződést, akik a saját szakukon a legjobb felvételi eredményt érték el. Mint az összejövetelen értesültünk róla, október 15-én zárul a demonstrátori ösztöndíjpályázat, amely révén 85-en részesülhetnek majd tanulmányi támogatásban.

Az MNT ösztöndíjprogramja a múlt tanévben indult útjára, és mintegy 500 elsőéves hallgató részesült felsőoktatási ösztöndíjban, valamint 101 felsőbb éves hallgató kapott demonstrátori ösztöndíjat.Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke az ünnepségen elismerő oklevelet adott át a múlt tanévben legmagasabb tanulmányi eredményt – 9,00–9,88-as átlagot – elért elsőéves hallgatók és demonstrátorok számára.


– A két éve hivatalába lépett Magyar Nemzeti Tanács stratégiai programjai és az elképzelések közül ambícióját és ismertségét tekintve kiemelkedik az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramja. Ez az MNT-program az, amely a legtöbb magyar család életét érinti pozitív módon, amely a legtöbb magyar emberhez jutott el – mondta ünnepi beszédében dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, aki a tudás, összefogás, közösségi érdekérvényesítés ünnepének nevezte a tegnapi rendezvényt. Mint kiemelte, az ösztöndíj nem egyszeri segítség, hanem folyamatos, tartós támogatást jelent ezeknek az ifjú embereknek az életében, segíti az érvényesülésüket, a sikeres továbbtanulásukat.

– Most 400 ösztöndíjszerződés kerül aláírásra, s ezzel meghaladja a 800-at az ösztöndíjasaink száma. Ha ehhez hozzászámoljuk az elmúlt év ösztöndíjasai közül azokat is, akik már nem jogosultak a támogatásra, az MNT több mint 1000 fiatal, több mint 1000 család érdekében megvalósuló programja ez. Az ösztöndíjprogram szándék tekintetében is kiemelkedik, hisz azt tűzte ki céljául, hogy ezen keresztül a magyar közösség ledolgozza a képzettségi hátrányait, amellyel a szerb közösséghez képest rendelkezik, és megfogalmazza azt az ambíciót, hogy a magyar közösség tanultságáról, képzettségi szintjéről váljon ismertté – hangsúlyozta Korhecz Tamás. Mint mondta, az MNT csak azt várja el az ösztöndíjért cserébe, hogy e fiatalok szolgalmasan tanuljanak, és cselekvő magyar emberré váljanak. A cselekvő magyar embert a hétköznapi életben lehet felismerni, arról, hogy ismeri a magyar irodalmat és kultúrát, közössége hagyatékát, nevét anyanyelvünk szabályai szerint anyakönyvezteti, a tolóablaknál magyarul szólal meg, és kétnyelvű okiratot kér, gyermekét magyar osztályba íratja, és mindennap elolvassa a Magyar Szót. Az MNT elnöke köszönetet mondott az ösztöndíjprogram támogatásáért Magyarország nemzeti kormányának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint – mint kiemelte – a VMSZ és Pásztor István támogatása nélkül sem valósulhatott volna meg ez az ösztöndíjprogram.

Dr. Létfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy tudásalapú társadalomban a megmaradás egyetlen biztos eszköze a szülőföldön biztosított minőségi gyarapodás. A határon túli régiók magyarságának szülőföldön való boldogulását segítette a magyar kormányzat a kilencvenes évektől a magyar felsőoktatás támogatásával,a különböző tanulmányi, kutatói ösztöndíjakkal. Ennek köszönhetően nőtt a szülőföldön maradt értelmiségiek száma. Mint kifejtette: a vajdasági magyar közösség helyben maradásáért közös erővel kell a megfelelő intézkedéseket megtenni, erős alapokat kell teremteni a minőségi anyanyelvű oktatással, a munkahelyteremtő beruházásokkal és a civil önszerveződési formák támogatásával.

A 13 fiatal Várkonyi Zsolttal, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnökével írták alá az ösztöndíjszerződést, a többi jelenlevő ösztöndíjas pedig az ünnepség után az MNT- és a CMH-irodák munkatársainál írhatták alá a dokumentumot.

A támogatottak nevében Nagy Judit, az újvidéki Magyar Tanszék elsőévese köszönte meg az ösztöndíjat, amely nagy segítség minden családban, s ebből az összegből nemcsak a legszükségesebbeket tudják fedezni, hanem emellett színház, mozi, koncertjegyre is telik belőle. Mint Judit kiemelte, köszönet illeti az MNT-t a felvételi felkészítőért és a szerb nyelvi felzárkóztató képzésért is.

Az ünnepségen megjelent Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke, a VMSZ elnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja, Kern Sólya Mária, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, az MNT ösztöndíjasainak szülei, egyetemi tanárok, a vajdasági magyar tudományos és közélet jeles képviselői, az MNT tagjai és más meghívottak. Csernik Árpád színművész verset mondott, Brinza Beatrix népdalokat énekelt az ünnepségen, közreműködött a szabadkai Zeneiskola női kara is, Csikós Krisztina vezényletével a Himnuszt és a Szózatot adta elő.

A múlt tanévben legmagasabb átlagot elért hallgatók és demonstrátorok: Botka Csaba, Jogi Kar (Temerin), Farkas Laura, Technológiai Kar (Újvidék), Koleszár Éva, Óvó- és edzőképző (Palics), Martinovity Ferenc, Technológiai Kar (Bácsföldvár), Mészáros Csaba, Műszaki Tudományok Kara (Temerin), Peron Boglárka, Természettudományi-Matematikai Kar (Tóba), Sági Lívia, Bölcsészettudományi Kar (Óbecse), Szabó Erna, Mezőgazdasági Kar (Újvidék), Szalma Izabella, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Péterréve), Szávai Attila, Közgazdasági Kar (Csantavér), Vass Szabolcs, Művészeti Akadémia (Kishegyes), Csíkos Kornélia, Közgazdasági Kar (Nagykikinda), Harkai Katinka, Építőmérnöki Kar (Topolya), Makó Zsaklina, Műszaki Tudományok Kara (Törökbecse), Rajsli Andrea, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Szabadka), Trungel Erika, Technológiai Kar (Szabadka).

Az elsőéves hallgatók, akik az ünnepségen írták alá a szerződést: Balog Dániel, Orvosi Kar (Ada), Bohata Csaba, Műszaki Szakfőiskola (Magyarkanizsa), Csorba Csaba, Mezőgazdasági Kar (Temerin), Fekecs Ádám, Bölcsészettudományi Kar (Zentagunaras), Juhász Csilla, Belgrádi Egyetem Speciális Rehabilitációs és Gyógypedagógiai Kara (Nagybecskerek), Kőrösi Balázs, Műszaki Tudományok Kara (Ada), Milykovity Tamara, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Kishegyes), Nagy Judit, Bölcsészettudományi Kar (Topolya), Rédler Natália, Építőmérnöki Kar (Szabadka), Szécsényi Csongor, Természettudományi-Matematikai Kar (Péterréve), Szokola Péter, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Tornyos), Takács Anita, Jogtudományi Kar (Torda), Ződi Csilla, Orvosi Kar (Törökbecse).