2024. július 16., kedd

A helyi értékek őrei

Fennállásának 165. évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Múzeum
Az együttműködési nyilatkozat aláírása

Százhatvanöt év után is egy olyan intézménynek, mint a Vajdasági Múzeum, az itt élők lelki tükrét kell nyújtania. A XIX. századi vezérelv máig annyiban módosult, hogy ebben a bizonyos tükörben fel kell ismernie magát minden vajdasági polgárnak nemzeti, vallási vagy más hovatartozásától függetlenül – hangsúlyozta dr. Ózer Ágnes, az intézmény igazgatója a pénteken megtartott jubileumi ünnepség közönségét üdvözölve. Az igazgatónő röviden felidézte a rangos, 1847-ben Pesten alapított intézmény történetét, mely többszöri átalakulás, névváltoztatás után 1947-től viseli a Vajdasági Múzeum elnevezést. Felidézte mindazokat az intézményeket, melyek a múzeumból „nőttek ki”, és megköszönte az együttműködést mindazoknak az intézményeknek, melyekkel együtt haladva igyekeznek egyfelől hűek maradni a több mint másfél évszázaddal ezelőttiek álmaihoz, elképzeléseihez, és egyidejűleg eleget tenni mindazoknak az elvárásoknak, melyeket a kor ma a múzeumokkal szemben támaszt.

A múzeumoknak, mint a helyi értékek őreinek a fontosságára hívta fel a figyelmet Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke, üdvözölve a jeles évfordulót jegyző intézmény dolgozóit, az egybegyűlteket. Hozzáfűzte, hogy tartományi parlamentnek, mint alapítónak kötelessége biztosítani az intézmény működéséhez a feltételeket a nehézségek ellenére is. Az egybegyűltekhez szólt Slaviša Grujić, a Tartományi Képviselőház alelnöke, művelődési és tájékoztatási titkár is, méltatva az intézményt, mint közös történelmünk prezentálóját, kultúránk egyik jelentős tartópillérét. A jubileumi ünnepség csúcspontja volt a Vajdasági- és a Szlavóniai Múzeum (Eszék) együttműködési nyilatkozatának aláírása, melyet Ózer Ágnes és Grgur Marko Ivanković, a két igazgató látott el kézjegyével.

A Vajdasági Múzeum tevékenységéhez méltón a jubileumi rendezvény kiállításmegnyitóval zárult, az 1947 és 2012 között készült kiállításplakátokból készült válogatás megnyitásával. A kiállítás az egykori Szocialista Forradalmi Múzeum épületben (Duna u. 37.) tekinthető meg.