2024. július 17., szerda

Szerződésmódosítás a Népkörben?!

(Molnár Edvárd felvétele)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az elmúlt hetekben nagyszámú, aggódó hangú, személyes megkereséssel szembesült a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ működését, fűtésének megoldását illetően. Minden hasonló esetben, így ebben is, pártelnökként feladatának érezte utánajárni a felmerülő problémáknak.

Mivel igen nagyszámú gyerek és fiatal érintett a kérdésben – Aranykapu játszóház, néptánc szakosztály csoportjai, Színitanoda –, a VMSZ elnöke arra kérte a Népkör elnökségét, melynek tagjai a VMSZ, az MNT és a szabadkai magyar értelmiség legrangosabb képviselői, tájékoztassák a kialakult helyzetről.

A Népkör elnöksége által a VMSZ elnökéhez eljuttatott jegyzőkönyvek és a 2012-es évre vonatkozó jelentések értelmében a Népkör MMK működési feltételeit folyamatosan az étterem bérlője biztosítja, mint ahogyan azt az 1995-ös, húsz évre szóló, a Népkör étterem korábbi bérlőjével kötött szerződés szabályozza is.

Ugyanakkor a Népkör elnöksége egyhangú határozatot hozott arról, hogy módosítja az étterem bérlőjével meglévő szerződést – megvárva, amíg a bérlőnek szabadlábra kerülését követően alkalma lesz azt áttekinteni –, amellyel az MMK hátrányos helyzetbe kerül, ugyanis lemond bizonyos bevételekről (az étterem havi bruttó bevételének 1,5 százalékát át kellett utalnia az MMK-nak kulturális tevékenység támogatása címén az eredeti szerződés szerint), illetve átvállalja az áramköltség egy részét.

Noha a VMSZ elnöke nincs teljesen meggyőződve arról, hogy a realitások tekintetében ezek a határozatok valóban megállják a helyüket, és az MMK javát szolgálják, de mivel a Népkör vezetősége ezt a döntést jónak tartja, ezért némi aggodalommal és kétkedéssel ugyan, de a döntést tudomásul veszi, és a maga részéről ezzel lezártnak tekinti az ügyet – áll a VMSZ sajtószolgálata hozzánk eljuttatott közleményében.