2024. július 16., kedd

Önmagunk megmutatása

Megkezdődött a XVIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozata

(fotó: Kartag Nándor)

Vasárnap tartották meg a bánsági Kanizsamonostoron, a falu idén éppen ötvenéves templomában a XVIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóünnepségét. A rendezvénysorozat programját idén a magyar zenetörténet két jelentős alakjának évfordulója határozza meg, hiszen Liszt Ferenc kétszáz, Lányi Ernő pedig százötven éve született.

Az ünnepség kezdetén előbb Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára, majd Barna Károly, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, a múlt század negyvenes éveiben elvették a településtől az önrendelkezés jogát, később az iskolát, majd a templomot is, ám a hatvanas évek elején a monostoriak összefogtak, és felépítették azt a kicsiny templomot, amely mind a mai napig szolgálja a közösséget.

– Aki templomot épít, jövőt épít. A monostoriak ötven évvel ezelőtt azt mondták, jövőt kívánnak építeni. Bízunk benne, hogy az a lelkület, ami akkor átjárta a monostoriakat, most is átjárja az itt lévők szívét-lelkét. Fogjunk össze és tegyünk, amit tudunk a nemzetünkért és a jövőnkért – fogalmazott Barna Károly.

A folytatásban Rókus Zoltán Reményik Sándor Templom és iskola című versét adta elő, majd Lányi Ernő Ave Maria című szerzeményével a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus Konrád Emma vezetésével megkezdte az ökumenikus istentiszteletet, ezután pedig mgr. Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens hirdetett igét. Az egybegyűltek ezt követően a közismert Rákóczy imája című éneket hallgathatták meg, majd Keresztényi Klára, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia felügyelője, Liszt Ferenc Ave Maria című műve után pedig ft. Hajdú Sándor római katolikus plébános hirdetett igét.

Az ünnepi istentisztelet után Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, aki elmondta, ritka az a pillanat, amikor a történelmi egyházak képviselői olyan meggyőzőerővel és elkötelezettséggel, hittel és lendülettel beszélnek, ahogyan az az istentisztelet ideje alatt történt.

– Számomra a mai nap azért is különleges, mert hazajöttem ide, ugyanis az anyai nagymamám néhány házzal arrébb született és nőtt fel, mint ahol most állunk – magyarázta Pásztor István, majd beszéde folytatásában dicsérettel illette a VMMSZ vezetőit, amiért úgy döntöttek, Kanizsamonostorról indítják el az idei ünnepi játékokat, amely rendezvénysorozat – ahogy fogalmazott – úgy is felfogható, mint önmagunk megmutatása, amelynek az elkövetkező hetekben rendkívül sok előremutató pillanata lesz majd.

A magyar kormány üzenetét Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta.

– A mai napon a vajdasági magyarság szíve egy kicsit itt, Kanizsamonostoron dobog, és ha a vajdasági magyarság szíve itt dobog, az egész magyarság szíve itt dobog, ezt jelenti ugyanis az összetartozás – fejtette ki Répás Zsuzsanna, hozzátéve, éppen az összetartozás fontosságának hangsúlyozása az, ami leginkább jellemzi a megújult magyar nemzetpolitikát, ugyanis a magyar kormány a maga egységében tekint a magyarságra, ami azt jelenti, hogy minden magyar közösség egyformán fontos számára, éljen a Kárpát-medence vagy a nagyvilág bármely szegletében.

A XVIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitotta meg, aki ünnepi beszédében visszatekintett a rendezvény indulásának, beszüntetésének és újraélesztésének időszakára is.

– Az eleink által megteremtett értékekre való építkezés a VMMSZ és a VMSZ legfontosabb ismertetőjele. Nem hisszük azt, hogy a történelem velünk kezdődik. Számunkra a meglévő értékek felkutatása, megőrzése, új tartalmakkal való gazdagítása és továbbvitele a legfontosabb feladat. Ezt a célt szolgálja a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozata is, amelynek rendezvényei behálózzák az egész Délvidéket, mindenhol tartva a lelket magyarjainkban – hangsúlyozta Dudás Károly.

A megnyitóbeszédek után az egybegyűltek közösen elénekelték a Szózatot, majd az ünnepség programja énekes áhítattal zárult, amelyben közreműködött a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és Rákóczi férfikara, a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus és a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Veronika népdalköre is.