2024. július 16., kedd

Lányi Ernőre emlékezve

Szabadkán megtartották a vajdasági magyar kórusok tizenkettedik találkozóját
A kúlai Bartók Béla Kamarakórus (fotó: Diósi Árpád)

Vasárnap népes közönség előtt tartották meg Szabadkán, a Barátok templomában a vajdasági magyar kórusok tizenkettedik találkozóját. A találkozó szervezői a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség voltak. A rendezvényt dr. Miklenovics Tibor, a művelődési egyesület elnöke nyitotta meg, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik anyagi hozzájárulásukkal, valamint munkájukkal lehetővé tették a kórustalálkozó létrejöttét, külön kiemelve a ferences rendet, hogy lehetővé tették a rendezvény megtartását a Barátok templomában. A rendezvényen Lányi Ernő születésének 150. évfordulójára emlékeztek, a kórusok ezért műsorukba egy-egy Lányi-művet is beiktattak.

A rendezvény megnyitóján köszöntő beszédet mondott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Megjegyezte: nagy bátorság szükséges hozzá, ugyanakkor megtiszteltetés kiállni egy ilyen emelkedett hangulatú pillanatban a közönség elé.
– Az idei év ünnepi év nekünk, hiszen egyik legnagyobb zeneszerzőnk születésének kétszázadik évfordulóját is ünnepeljük. Liszt Ferenc igazi európai polgár volt, aki a tehetségét egész Európának megmutatta, és aki nemcsak büszkén vallotta nemzeti hovatartozását, hanem megnyilatkozásaiban, hitvallásában és zenéjében is bizonyította ezt a hozzáállást – mondta többek között Pásztor István.
A rendezvényre többek között Szabadkáról, Kúláról, Csantavérről, Magyarkanizsáról, Királyhalmáról, Nagybecskerekről és Adáról érkeztek kórusok.