2024. május 2., csütörtök

A táj és a geometria

Marija Boros első kiállítása nyílt meg a szabadkai Népkör MMK-ban

Marija Boros első kiállítása nyílt meg kedd este a szabadkai Népkör MMK hangulatos kis körgalériájában. Marija Boros Zomborban született, a felsőfokú tanulmányait Újvidéken, a bölcsészkaron végezte, munkaéveinek nagy részét pedig a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában töltötte tanárként. 1996-ban ment nyugdíjba, 2016-ban pedig csatlakozott a Népkör MMK képzőművészeti szakosztályához, amelyet férje, Boros György vezet.
A kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora nyitotta meg:
– Régóta ismerem a Boros házaspárt, sok mindent tudtam Marijáról is, de azt nem, hogy ennyire tehetséges, és ezért is nagy megtiszteltetés a számomra, hogy megnyithatom ezt a kiállítást. Marija Boros festményei alátámasztják azt, amiben régóta hiszek, hogy az alkotóvágy ragadós. A művészet egy csodás dolog. Magához vonz és egyszerűen arra késztet, hogy kipróbáljuk magunkat benne. Habár Marijának valójában Boros György mutatott irányvonalat a képzőművészetben, ő mégis a saját útján indult el. Bátran használja a színeket, játszik a tájképmotívumokkal és a geometriával is, ezzel pedig erőteljesebbé teszi a formákat – emelte ki Jasmina Jovančić Vidaković.
A megnyitón Horváth Virág, a Népkör MMK népi ének szakosztályának a tagja lépett fel, aki gombosi népdalokat adott elő. Ezzel a dalcsokorral Horváth Virág részt vett a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, ahol a szakzsűri aranyminősítésben részesítette.

Nyitókép: Marija Boros és Jasmina Jovančić Vidaković a kiállításmegnyitón / Lukács Melinda felvétele