2024. május 2., csütörtök

Előhívott értékek

Épített örökségünk a fiatalok szemével – Kiállítás és díjátadó a zentai Kiszsinagógában

Díjkiosztó ünnepséggel egybekötött kiállítás-megnyitót tartottak kedd este a zentai Kiszsinagógában. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által meghirdetett Előhívott értékek – épített örökségünk a fiatalok szemével című fotópályázatra beérkezett legjobb alkotásokat tekinthette meg a nagyközönség. Elsőként Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, a kiállítást pedig Antal Andrea, a magyar Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának vezetője nyitotta meg.
Kormányos Katona Gyöngyi lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Értéktárat és a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság munkáját koordináló Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kora tavasszal hirdette meg fotópályázatát, amit a budapesti Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya részesített támogatásban, ahogyan a kiállításmegnyitót is.
– A pályázat célja az volt, hogy megszólítsuk a fiatalokat, két kategóriában: az általános iskola hetedikes-nyolcadikos osztályosaitól, valamint a középiskolásoktól vártuk az alkotásokat. A pályázatra a környezetükben lévő örökséget ábrázoló fotókat kellett beküldeniük. Ez azt jelenti, hogy olyan épített örökséget kellett megörökíteniük, amely kapcsán úgy érezték, hogy az számukra fontos, vagy pedig a településükön fontos lehet – emelte ki az igazgatónő, és hozzáfűzte, hogy a pályázat célja az volt, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a hungarikumokra és a környezetükben lévő kulturális, szellemi épített örökségre. Emellett pedig az, hogy a fiatalok nyitott szemmel járjanak, hiszen számos olyan épület, vagy akár napsugaras díszítésű oromzat, emlékmű van, amely érdeklődésre tarthat számot a szülőföldünkön. Gyakran nem érezzük a jelentőségüket, elsétálunk mellettük, és sajnos csak akkor jelentenének számunkra valamit, amennyiben lebontanák ezeket és így eltűnnének a látószögünkből.
– Azt szeretnénk, ha a fiatalok érdeklődést tanúsítanának az ilyen épített örökségek irányába is, és odafigyeljenek ezekre, mert véleményem szerint nemcsak nekünk, felnőtteknek van felelősségünk ezen épületek karbantartását, az állaguk megőrzését illetőleg, hanem a fiataloknak is. Tehát jelen esetben egyfajta közösségi felelősségvállalásról is beszélhetünk – hangsúlyozta ki Kormányos Katona Gyöngyi, aki megjegyezte, hogy az elsődleges próbálkozásuk sikeresként könyvelhető el, mivel a kiírásukra több mint 300 pályamunkát küldtek be a fiatalok, amelyeket a dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök, építészmérnök, Szerda Zsófia fotóriporter, újságíró, valamint Révész Róbert fotóriporter, fotóművész alkotta szakmai zsűri bírált el, és ezek közül 100-at választott ki a kiállítás anyagának.
A VMMI igazgatónője elmondta azt is, hogy mindkét kategóriában hét kiemelt díjat és több különdíjat ítéltek oda, harminc pályázó pedig egy jutalomkiránduláson vesz majd részt, amely során a bácsi várat, Zombor nevezetességeit és épületeit tekintik meg, de ellátogatnak a nyugat-bácskai város környékére is. Emellett kedden délután 10 pályázó számára Szerda Zsófia vezetésével egy fotós műhelymunkát is megtartottak.
A kiállítást egy hétig tekinthetik meg az érdeklődők, de májusban, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat körül szintén kiállítják a fotókat és utaztatni is szeretnék a tárlatot. Emellett annak a lehetőségét is keresni fogják, hogy akár Magyarországon is bemutathassák Vajdaság épített örökségeit és nevezetességeit.
Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának vezetője megelégedésének adott hangot, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet felhívására milyen szép számmal jelentkeztek a fiatalok, majd pedig rámutatott, hogy a pályázatra beküldött fotók nemzeti értékek az épített örökség témakörében.
– Az értékek, az itt kiállított fotók a magyarokról, a hagyományaink iránti szeretetről, az összetartozásról, a sokszínű és fennható kultúránkról szólnak. Ezek olyan kincsek, amelyek akkor értékesek igazán, hogyha megoszthatjuk, illetve az életünk részévé tesszük – hangsúlyozta ki és rámutatott, hogy megmaradásunk, túlélésünk alapja a nemzeti kultúránk és az önmagunkhoz való ragaszkodás.
Antal Andrea egyben megjegyezte, hogy ez a kiállítás is hozzájárul a helyi és a területi identitás építéséhez és megőrzéséhez.
Szerda Zsófia, a pályaműveket elbíráló zsűri egyik tagja lapunknak nyilatkozva elmondta: véleménye szerint a pályázat abból a szempontból nagyon fontos volt, hogy a gyerekek észrevették a körülöttük lévő épületeket, és egy kicsit kezdtek odafigyelni ezekre.
– Szerintem nagyon színvonalas munkák érkeztek be, és függetlenül attól, hogy hány éveseknek volt meghirdetve, egyik-másik pályázó munkája a profi fotósok kategóriáját is megüti – jegyezte meg, és hozzáfűzte, hogy a zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű a dolga, mivel egyrészt a beérkezett alkotások mennyisége miatt nehéz volt a kiállítás anyagát kiválogatni, másrészt azért, mert jó néhány olyan fotó akadt a pályamunkák között, amelyeknek egyértelműen a kiállításon volt a helyük.
A kedd délután megrendezett fotós workshop kapcsán pedig elmondta, hogy hiszi azt, tudott a fiataloknak egy kicsit segíteni abban, hogy mire is figyeljenek oda, amennyiben a továbbiakban is szeretnének épületfotózással foglalkozni.
– A délutáni  műhelymunka során is nagyon jó fotókat készítettek. Tehát megfogadták a tanácsaimat, és mondhatom, hogy egyik-másik, a képzésen készített fotójuk majdnem hogy jobban sikerült, mint azok, amiket a pályázatra beküldtek, és nem kerültek be a kiállítás képei közé – jegyezte meg Szerda Zsófia.
A háromtagú zsűri az általános iskolások mezőnyében kiemelt díjban részesítette a hajdújárási Bödő Balázst, a zentai Knežević Kalinát, a pancsovai Martinek Viktort, az erzsébetlaki Nagy Róbertet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját pedig a magyarkanizsai Mihályi Adrián és az óbecsei Tallós Sarolta érdemelte ki. A közönségdíjat a tordai Sándor Dávid kapta.
A középiskolások kategóriájában a bácskossuthfalvi Lázity Leilát, az adai Volford Évát és a szabadkai Góli Zsuzsannát díjazták, a VMMI különdíját pedig a magyarittabéi Víg Korinna, a közönségdíjat pedig az oromi Vajda Áron érdemelte ki alkotásával.

A középiskolások, akik munkái felkerültek a falakra, dijban részesültek / Gergely Árpád felvétele

A középiskolások, akik munkái felkerültek a falakra, dijban részesültek / Gergely Árpád felvétele

A napokban érdemes a zentai Kisszinagógában megnézni a gazdag fotóanyagot / Gergely Árpád felvétele

A napokban érdemes a zentai Kisszinagógában megnézni a gazdag fotóanyagot / Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: Bácska és Bánát számos településéről érkeztek azok az általános iskolások, akik munkáit kiállították, díjazták / Gergely Árpád felvétele