2024. május 4., szombat

Hogyan reflektál a művészet a klímaváltozásra?

Újházi Adrienn alkotásai is megtekinthetők a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban

Pénteken panelbeszélgetést szerveznek a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban, a nemrégiben megnyílt Új korszak: művészeti dialógusok a társadalmi- és klímaváltozásról elnevezésű csoportos intermediális kiállítás kísérőprogramjaként.
A beszélgetés résztvevői között lesz Predrag Momčilović, a Zöld Politika Központ ügyvezető igazgatója, Milana Rakić biológus és egyetemi adjunktus, valamint Milica Živković ökológus és a Regionális Fejlesztési Intézet egyik alapítója. A beszélgetést Sanja Kojić Mladenov, a kiállítás egyik kurátora moderálja. Az érdeklődőket pénteken 18 órára várják.
A tárlat 12 művészt és művészeti csoportot vonultatott fel Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szerbiából és Szlovéniából, akik és amelyek éveken át hűségesen és elkötelezetten kutatták az ember és a természet közötti kapcsolatot. Alkotásaikban, alkotásaikkal reagáltak az aktuális társadalmi kérdésekre, beleértve az ökológiát, a klímaváltozást és a környezetvédelmet.
A beválogatott művek messzemenően figyelembe veszik az emberi tevékenység hatását a környezetre és a klímaváltozás társadalmi okait, egyedi nézőpontot nyújtva a jelenkor környezeti kihívásaihoz. Az alkotások művészeti eszközökkel mélyednek el az ökológiai problémák széles spektrumában, kiindulva az élőlények és közösségeik kölcsönös interakciójától egészen az emberi élet és környezetének összefonódásáig.
A művészek által feldolgozott témák univerzálisak, és elsősorban az ökológiai katasztrófák, a klímaváltozás és a társadalmi változások tudatosítása, valamint a modern technológia által okozott kihívások kerülnek a középpontba, feltárva azok társadalmi és egyéni következményeit.
A kiállítás anyagát festmények, videók és különböző installációk alkotják, amelyek a művészet és az ökológia közötti kapcsolatot mutatják be a kortárs művészet egyedi kifejezésformái segítségével.
A kiállításon, amely május 12-ig látogatható, Újházi Adrienn újvidéki bio art művész munkái is megtekinthetők.

Nyitókép: Újházi Adrienn alkotása előtt / forrás: Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum