2024. május 17., péntek

Munkája a nemzetet erősíti

Lajkó Félix átvette a Magyarország Érdemes Művésze díjat

Írásunkhoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt tekinthető meg. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Magyarország Érdemes Művésze díjat adományozott Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas hegedű- és citeraművésznek. A 2024. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a magával ragadó előadói stílusa, egyéni látásmódja, a népzene esszenciális, már-már bartóki, de egyben szabad asszociációkra alapuló bemutatása elismeréseként vehette át a kitüntetést, hangzott el a méltatásban. A díjat Csallóközi Eszter főkonzul adta át a hegedűművésznek ma Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán. A főkonzul beszédében kifejtette, hogy magyarnak lenni egyedülálló, külön minőséget jelent, hiszen a magyar csak saját kultúrájával, nemzeti sajátosságaival lehet része az egyetemes történelemnek. 

– Határainkon belüli, vagy azon kívüli magyar kultúrában születni nem csak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett. Nekünk, akik ihletet merítünk magyarságunkból, feladatunk is van. Tehetségünkhöz és lehetőségeinkhez mérten hozzá kell tennünk a magunkét a közös nemzeti értéktárhoz. A jövő nemzedékeit is be kell vezetnünk a magyar kultúra mélységeibe, ami a magyarság megmaradásának és összetartozásának eszköze is egyben. A magyar tudomány és kultúra nagyjait az egész világon elismerés övez. Legkiválóbb honfitársaink eddigi teljesítménye, legyen az nemzetpolitikai, tudományos, művészeti, kulturális vagy a sport területén, illetve az élet bármely más területén nem csupán az egyén, hanem az egész magyarság büszkesége. Akit megbecsüléséről biztosít a nemzet, az a kultúra művelőjéből annak bővítőjévé vált, mégpedig csodálatra méltó eredménnyel, gyarapítva európai és egyetemes kincstárunkat. Idei nemzeti ünnepünk alkalmából köszönetet mondok kiemelkedő munkásságáért Lajkó Félix művész úrnak. Az ő munkája a nemzetet erősíti, de gyümölcseiből mindenki részesülhet. Ezen az díjátadón évtizedek kitartására és sikereire, az emberi elszántság és akarat, a tehetség és tudás eredményeire tekintünk tisztelettel. Amit Ön alkot, az örök időkre szerves része marad a magyar kultúrának – hangzott el a főkonzultól.
 

Lajkó Félix átveszi a díjat Csallóközi Eszter főkonzultól (Fotó: Molnár Edvárd)

Lajkó Félix átveszi a díjat Csallóközi Eszter főkonzultól (Fotó: Molnár Edvárd)

A hegedűművész szavak helyet egy virtuóz hegedűjátékkal mondott köszönetet a kitüntetésért.

Lajkó Félix 1974-ben Topolyán született. Elsőként a citerával ismerkedett meg még tíz éves korában, majd két évvel később a hegedű is közeli barátja lett. A zenei középiskolát elhagyta, és Budapesten bontotta ki szárnyait. A virtuóz citera- és hegedűtudása mellett zongorán is kiválóan játszik, és zeneszerzőként is tevékenykedik. 2016-ban kiérdemelte Magyarország legrangosabb zenei díját, a Liszt Ferenc-díjat.

A mai díjátadót követően arról kérdeztük a művész urat, hogy a közeljövőre nézve milyen tervei vannak.

– Lesz új lemez, most jön ki a Gizelle balett zenéje, amelyből játszottam az iménti részletet. Szeretnék egy palicsi Lajkó-fesztet, ahova a világ minden részéről szívesen eljönnének az emberek játszani. Ez érdekes lenne. Szerintem jövőre már meg is valósulhat – mondta a díjazott.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan éli meg azt, hogy a Magyarország Érdemes Művésze díj birtokosa lett.

– Van egy osztrák költő, aki sok díjat vett át, és írt erről egy könyvet A díjaim címmel. (nevet) Igen, ez egy külön világ. Én nem hiszem, hogy nagy tehetség lennék – mondta szerényen a hegedűművész.

Nyitókép: Dallamokkal mondott köszönetet (Fotó: Molnár Edvárd)