2024. május 19., vasárnap

Tolnai Szabolcs díjat kapott Zágrábban

A rendező a Valter visszatér, melltartót visel című rádiós dokumentum drámájáért részesült elismerésben

A napokban Tolnai Szabolcs palicsi filmrendező, újvidéki egyetemi tanár Zágrábban vehette át a Horvát Újságíró Szövetség 2023 legjobb rádiós dokumentum drámájáért járó Marija Jurić Zagorka-díjat.
– Az 56 perces Valter visszatér, melltartót visel című rádiós dráma a tartományi székvárosban élők egy részének több hónapos küzdelmét rögzíti a város utolsó természetes Duna-oázisának, a Sodrosnak a megőrzéséért. A harcot leginkább a nők vívták, így a rádiódrámában is középpontban a nők harca áll. Tolnai Szabolcs alkotása egyedülálló alkalom arra, hogy meghalljuk a Duna-oázis valódi hangját, az emberek harcát a természet és az országos jelentőségű, fokozottan védett, vadon élő fajok élőhelyének megtartásáért. A rendező kamera helyett egy pici hangrögzítőt vett elő, és szinte észrevétlenül lépett be az események fókuszpontjába, abba a táborba, ahol az újvidékiek közül többen hónapokig sátrakban aludtak, hogy megvédjék zöld oázisukat, az utolsó természetes ökoszisztémát a városban. Kezdetben tiltakozással és levelekkel, a végén pedig a barikádokon vívták harcukat.
Tolnai Szabolcs, a produkció szerzője, operatőre és rendezője felvette a Sodros, az újvidéki nők és férfiak hangját a barikádokon, emellett a kínai munkások, taxisofőrök hangját, és egy zongorakoncertet is a tiltakozók táborhelyén – olvasható egyebek közt a Horvát Újságíró Szövetség indoklásában és a mojnovisad.com oldalon.
A produkció a RadioTeatar Bajsić i prijatelji és Katarina Krešić közreműködésével valósult meg, a hangmérnök Dino Tomaš Brazzoduro volt.

Nyitókép: mojnovisad.com/RadioTeatar Bajsic i prijatelji