2024. július 17., szerda

Tisztelgés Radomir Konstantinović életműve előtt

Radomir Konstantinović (1928–2011) szabadkai születésű író, filozófus munkássága előtt Szabadkán és Palicson háromnapos nemzetközi kerekasztal-konferenciával tisztelegnek, amelyen mintegy húsz író, filozófus értekezik életművéről.

Hétfőn este a Szabadkai Városi Könyvtár adott otthont a megnyitónak, ezen Dragan Rokvić, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében azt emelte ki, hogy Szabadka egyike azon ritka városoknak, amely beszél Konstantinovićról, de összeszorított fogakkal, torkában gombóccal, dadogva, mert tudja, hogy vétett az író, filozófus ellen. Vétkezett, mert nem bocsátotta meg személyes bátorságát, azt, hogy tükröt tartott a kispolgári viselkedés- és gondolkodásmód elé.

– Érdemes, lényeges bocsánatot kérni Konstantinovićtól, és Szabadka díszpolgárává választani, ha ezt más nem teszi meg, mi jövőre javasolni fogjuk őt a díszpolgári címre – zárta beszédét Pásztor István.

Latinka Perović, a Radomir Konstantinović Hagyatékát Gondozó Tanács elnöke egyebek között arról beszélt, hogy a jelen körülmények között arra a szellemi hagyományra kell támaszkodni, amelynek Konstantinović kiemelkedő képviselője volt.

Maglai Jenő, Szabadka város polgármestere azt emelte ki, hogy Radomir Konstantinović tettei, gondolatai jelenleg is áthatják a közösséget, amelyben sokak kiáltanak ezekért az eszmékért és a szabad véleménynyilvánításért.

Tegnap este tartották meg a Szabadkai Városi Könyvtárban a Na margini című könyv bemutatóját, amely Radomir Konstantinović hagyatékának első kiadott gyűjteménye.

A konferencia szervezője a Radomir Konstantinović Hagyatékát Gondozó Tanács és a Szabadkai Városi Könyvtár.