2024. május 19., vasárnap

Sinkó Ervin Irodalmi Díjban részesül Antalovics Péter

A Sinkó Ervin Irodalmi Díj bizottsága, dr. Utasi Csilla (elnök), dr. Horváth Futó Hargita és Kocsis Lenke 2024. április 26-án megtartott ülésén a 2022. évi díjat Vass Szabolcsnak ítélte Rokon Ilonka evangéliuma című albumáért, a 2023. évi díjat pedig Antalovics Péternek Magánbeszélgetés című verseskötetéért.

Antalovics Péter, lapunk munkatársa, akinek Magánbeszélgetés című verseskötete a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg 2023-ban. Az indoklás szerint a versgyűjtemény melankolikus és meditatív szövegei kozmikus távlatokba kalauzolják az olvasót, azonban ez az egzisztenciális kérdéseket feszegető költészet nem éri be az én-pozíciója és a te-kapcsolatrendszere kérdéseinek feszegetésével.

Vass Szabolcs a Rokon Ilonka Copyright Facebook-oldalon közzétett, majd a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában 2021-ben megjelent „nyelvi klisék és giccses képek fúziójából” létrejövő kötetében, a Rokon Ilonka evangéliumában a vajdasági gondolkodásmódra, létérzékelésre jellemző sablonszerű bölcsességeket összegző mondatok, beszédtöredékek a térségre jellemző hétköznapi használati tárgyak fotói, reneszánsz és barokk festmények, szentképek vizuális részletei veszik körül.

A 2022. és a 2023. évi Sinkó Ervin Irodalmi Díj átadására május 13-án kerül sor Újvidéken.