2024. július 17., szerda

Az amatőr színjátszók előtt tisztelegve

Ünnepélyes keretek között nyitották meg péntek este Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozóját

Kiváló hangulatú ünnepséggel kezdődött meg péntek este Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója, amelynek megnyitóünnepségén előbb Benyócki Sára, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke, majd Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa és Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd ezt követően közösen megtekintették a házigazda Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportjának A botcsinálta doktor című előadását.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója megnyitóünnepség előtt Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke megnyitotta a Szaján és az Ady Endre Művelődési Egyesület egykor és ma című kiállítást, amelyet Lábadi Zoltán, az egyesület alelnöke gyűjteményéből állítottak össze.

A megnyitóünnepség kezdetén elsőként Benyócki Sára, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozta, a találkozó résztvevőit ugyanaz a cél vezérelte Szajánba, akár nézőként, akár valamelyik előadás szereplőjeként vesznek részt a rendezvényen, az, hogy áldozzanak a kultúra oltárán. Kifejtette, a találkozó megszervezése mögött nagyon nagy munka áll, amelyben rendkívül nagy segítséget nyújtottak nekik a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Egyesület munkatársai. Végezetül abbéli reményének adott hangot, hogy a találkozó tíz napja alatt mindenki elégedetten távozik majd Szajánból, és a későbbiek során mindig szívesen tér majd vissza a településre.

Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője ünnepi beszédében kiemelte, az évről évre megszervezett találkozó szép hagyományt teremtett, ugyanakkor nem a múlt, hanem a jelen, sőt, a jövő művészetét élteti. Kifejtette, nincs művészet találkozások nélkül, hiszen az alkotó és a befogadó találkozásáról és e találkozás során megélt különleges pillanatokról szól. Mint mondta, az amatőr színtársulatokban folyó munka olyan közösségekké kovácsolja azok tagjait, amelyben a tagok önmaguk lehetnek, mindeközben nemcsak maguknak, hanem másoknak is örömet szerezhetnek, a közös alkotás öröme pedig – ahogyan fogalmazott – különös kincset teremt, amely egyebek mellett éppen a példaértékű összetartozásban nyilvánul meg.

Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa a tisztelet fontosságát emelte ki beszédében, annak a tiszteletnek a fontosságát, amellyel az egész közösség viseltet a házigazda egyesület alapítói és éltetői előtt, valamint a vajdasági magyar amatőr színjátszó mozgalom képviselői előtt is. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Tanács programjai is a tiszteletet fejezik ki, és a tiszteletet fejezi ki az is, amikor valamit kiemelnek, amikor valamire jobban ráirányítják a figyelmet, mint ahogyan az a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület esetében is történt. Ezután az összetartozás és a közös ünneplés fontosságát hangsúlyozta, valamint kitért annak jelentőségére, hogy a találkozó az egyik évben Bácskában, a másik évben pedig Bánátban kerül megrendezésre.

Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a településsel kapcsolatos emlékeit idézte fel köszöntőjében, amelyben kiemelte, néhány évvel ezelőtt egy lakossági fórumon egyetlen ember jelent meg Szajánban. Mint mondta, akkor nem gondolta volna, hogy egyszer eljön az a nap, amikor zsúfolásig megtelik a helyi művelődési ház színházterme az amatőr színjátszók találkozóján. Úgy fogalmazott, mindez azt bizonyítja, hogy a közösségnek van életereje, hiszen – mint mondta – lehet, hogy vannak, akik leírtak bennünket, de mi magunkat nem írtuk le. Hangsúlyozta, mindebben rendkívül fontos szerepe volt a VMMSZ-nek, a VMMI-nek és az MNT-nek is, ezek képviselőinek köszönetet is mondott a munkájukért.

A program folytatásában a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület és az orci Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület hivatalosan is felvették a testvér-egyesületi kapcsolatot. Az erre vonatkozó dokumentumot az egyesületek elnökei, Benyócki Sára és Francsics Attiláné Ágnes, valamint a települések első emberei, Apró Kornél és Vass Ferenc látták el kézjegyükkel.

A megnyitóünnepség után az egybegyűltek közösen megtekintették a házigazda Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportjának előadását. A szajáni csoport az idén Moliére A botcsinálta doktor című művével nevezett be a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Találkozójára. A találkozón összesen tizenhét előadást láthat majd a közönség és a szakmai zsűri, amelynek tagjai Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Béres Márta, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművésze és Solténszky Tibor budapesti dramaturg, színpadi szerző, rendező lesznek. A találkozó keretében március 29-én, szombaton gyermeknapra, 30-án, vasárnap 19 órától pedig az ünnepélyes díjkiosztó gálaműsorra és az azt követő vendégelőadásra kerül sor, ez az idén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Vojáger című előadása lesz.