2024. május 20., hétfő

Anne Frank naplója

A harmadik Újvidéki Színházi Játékok megnyitója

Szerda este az újvidéki Ifjúsági Színházban kezdődött a harmadik Újvidéki Színházi Játékok rendezvénysorozat. Zsúfolásig megtelt a nézőterér. A jelenlévőket Aleksandar Ćurčić megbízott igazgató köszöntötte, majd Sara Ilić, az Ifjúsági Színház drámastúdiójának tizenegy éves növendéke nyitotta meg a hétnapos rendezvényt.
Az idén már az egymást követő harmadik évben rendezik meg az Újvidéki Színházi Játékokat. Ezúttal is kivételes programmal készülnek, elsősorban a fiatalok és gyerekek számára. Tíz varázslatos előadást láthat a közönség. A hazai előadók és színházak mellett Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Csehországból, Bulgáriából is lesznek vendégjátékok. Mindegyik előadás olyan fontos témákat dolgoz fel, amelyek segítenek nekünk jobb emberré válni.
A fesztivál első napján a Koperi Színház (Szlovákia) lépett színpadra. Anne Frank naplóját adták elő, szlovák nyelven. Bár szerbül és angolul is feliratozták, az előadás egy mindenki számára érthető nyelvet is használt, mégpedig a táncot és a mozgást. Renata Vidić kiváló rendezésében az újvidéki közönség először láthatta az ismert történetet táncos formában. A tánccal közvetített fájdalmat és a szabadságuktól megfosztott emberek érzéseit, hangeffektusokkal és árnyjátékkal fűszerezve, megérthette és átélhette a közönség, így a végén hosszú vastapssal jutalmazták az előadókat.
Az Újvidéki Színházi Játékok második napján, május 9-én a belgrádi Boško Buha Színház  Adrian Mole titkos naplója című előadását láthatta a közönség, ma pedig a bulgáriai Báb Laboratórium Én, Sziszüphosz című előadás van műsoron.
A rendezvénysorozat május 15-ig tart. A pontos programot a www.festivalnpi.co.rs honlapon lehet követni.

Nyitókép: Anne Frank naplója a Koperi Színház előadásában / Dávid Csilla felvétele