2024. május 4., szombat

Az operairodalom ikonikus áriái

Gálahangversenyt tartottak dr. Bátori Éva magyar operaénekes mesterkurzusának résztvevői

Tegnap a szabadkai Városháza dísztermében dal- és áriaestet tartottak, amelyen dr. Bátori Éva magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész mesterkurzusán részt vett énekesek léptek fel. A koncerten az operairodalom ikonikus áriái is felcsendültek. 
Az Electe Egyesület szervezésében, április 19-e és 23-a között, dr. Bátori Éva egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének vezetője ötnapos mesterkurzust tartott nyolc Vajdaságból és Magyarországról érkezett gyakorló és még tanuló operaénekesnek a Szabadkai Zeneiskolában. Az esemény megkoronázásaként a tanfolyam résztvevőinek lehetőségük volt a Városházán megmutatni frissen szerzett tudásukat egy gálakoncert keretében. 
A kurzuson nem csupán új gyakorlatokkal és technikákkal ismerkedhettek meg az énekesek, hanem egyfajta önismereti úton is részt vehettek. 
– A nyolc jelentkező mellett mindennap egy, a Zeneiskolában tanuló diák is lehetőséget kapott a kurzuson való részvételre. A fiatalok nagyon tehetségesek, gyönyörű hangjuk van, mindig elismeréssel tekintek erre az intézményre, amiért ilyen csodálatos hanggal rendelkező növendékeket találnak. Rendkívül jól éreztem magam a diákokkal töltött idő alatt – emelte ki az operaénekes, majd hozzátette, a mesterkurzuson napi kilenc óra hosszát gyakoroltak.
– A résztvevők mindvégig nyitottak és jó hangulatúak voltak. Sokszor hallgatták egymást is, abból is rengeteget tudtak tanulni. Igyekeztem új információkkal és hangképzési technikákkal bővíteni a tudásukat, énektechnikailag is segíteni őket, de felhívtam a figyelmet a rendszeres gyakorlás fontosságára is. Számomra az volt a legfontosabb, hogy az énekesek minél többet profitáljanak ebből az öt napból – fejtette ki dr. Bátori Éva, aki, elmondása szerint, ismét nagyon jól érezte magát a szabadkai tartózkodása idején.
A koncert folyamán zongorán közreműködött Kerényi Mariann zongoraművész.

Nyitókép: Dr. Bátori Éva magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész / forrás: Electe Egyesület honlapja