2024. július 16., kedd

Forró volt a hangulat

KÉZILABDA – Szerbia és Magyarország férfi válogatottja telt házas kánikulában játszotta le első olimpiai felkészülési mérkőzését Magyarkanizsán

Forró volt a hangulat szombaton estefelé a magyarkanizsai fürdő sportcsarnokában. A kedélyeket nem is annyira az borzolta, hogy az olimpiára készülő Szerbia és Magyarország férfi-kézilabdaválogatottja csapott össze a kemény felkészülések után, hanem a kánikula, meg az a tény, hogy a meccs iránti érdeklődés sokkal nagyobb volt a terem befogadóképességétől, így mindenkiről dőlt a víz a csarnokban. Ennek ellenére kíváncsian várták a két csapat küzdelmét, hiszen az olimpián egy (halál)csoportban van a két gárda, nevezetesen a B-ben, ahol Dánia, Horvátország, Spanyolország és Dél-Korea lesz még az ellenfél.

A himnuszok után erősen kezdtek a szerbek, de az első félidő derekán már több kiváló védést és gyors indítást mutatott be Mikler magyar kapus, amivel a vendégek elhúztak, s előnyüket az első félidő végéig tartani tudták. A második játékrész elején ezt az előnyt még növelték is, s innentől kezdve nagyjából világos volt, hogy ki nyeri ezt a találkozót. A meccs e részében állt a magyar kapuba Fazekas, aki szintén parádésan védett, teljesen kivették például a játékból Vujint, aki végül egy góllal végzett, és a csapatkapitány Ilićet is, akinek nem sikerült a kapuba találnia. Másik részről a gyors indítások hoztak sikert, átlövésből azonban a magyaroknak sem ment, de messzemenő következtetéseket nem szabad még levonni ebből a mérkőzésből, hiszen az olimpia egészen más műfaj.

Nagy László készülődik az összecsapásra. Fotó: a szerző

Marad a tény, hogy Magyarkanizsa példás házigazdája volt a rangos eseménynek, élőben láthattuk a kiváló kézilabdázókat, s reméljük, hogy a város a közeljövőben ismét otthont adhat egy ilyen párbajnak.

A mérkőzés végén egyébként egyik részről a már említett Fazekas Nándort, másik részről pedig Alem Toskićot választották meg a mérkőzés legjobbjának, a játékosoknak pedig Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke adta át az ajándékokat.

Szerbia–Magyarország 21:23 (11:13)

Magyarkanizsa, 1300 néző, vezették: Stojković, Nikolić (Szerbia).

Szerbia: Milić, Prodanović 3, Vujin 1, Manojlović 1, Toskić 3, Ilić, Nikčević 1, Marjanac, Marković 2, Sztojković 1, Rnić 3, Kostadinović 1, Vučković, Čutura, Stanković, Nenadić 1, Mitrović, Đukanović.

Magyarország: Mikler, Iváncsik T. 3, Nagy L. 1, Mocsai 1, Zubai 1, Ilyés, Iváncsik G. 3, Fazekas, Harsányi 6, Pérez, Katzirz, Laluska, Lékai 1, Császár 3, Putics, Schuch 2, Vadkerti 1, Nagy K. 1, Gulyás 1.

A sajtótájékoztatón

Nyilatkozatok

Fazekas Nándor, a mérkőzés legjobb magyar játékosa: –Könnyű egy győztes meccs után nyilatkozni. Számunkra értékes ez a siker, hiszen rangos ellenfélről van szó. Nem a legjobb játékkal, de nagyobb küzdeni akarással nyertünk. A kemény alapozás után tulajdonképpen ez az első meccsünk, s igazából most kezdődik a nagyüzem. Szerbiának sok szerencsét kívánok az olimpián!

Alem Toskić, a meccs legjobb szerb játékosa: –Ez a szerb válogatott nem az volt, mint amelyet a szurkolóink az utóbbi időben megszokhattak. Nagyon meleg volt a csarnokban, de ezt nem kifogásként hozom fel, hiszen a magyarok jobbak voltak. Egyébként kiváló volt a mérkőzés időzítése, mert van még két hét az olimpiáig, s van időnk levonni a következtetéseket. Mindent megteszünk, hogy az Eb-n mutatott formánkat hozzuk az olimpián, ahol mi is sok sikert kívánunk a magyaroknak!

Mocsai Lajos magyar szövetségi kapitány: – Ennek a meccsnek a kapcsán nem kell elfeledni, hogy a szerb csapat példaértékűen játszott az Eb-n. Ami az olimpiára való felkészülést illeti, mi talán előbb járunk, hiszen volt egy vb-selejtezőnk Norvégiával, de roppant fontos volt ez a mérkőzés a számunkra, hogy egy másik, szintén magas kézilabdakultúrával rendelkező rivális ellen lemérhessük magunkat. Azt kell mondjam, fizikailag jó úton haladunk, s fontos a nyitott védelem elleni játékunkat építeni. Meg kell még érnie a védelmünknek. Erről a párás, csúszós meccsről sok tanulságot nem vonhatunk le, de sok mindent megmutatott, főleg azokról a pontokról, amelyekben még nem voltam biztos. Az olimpia kapcsán 14-15 játékos személyében már biztos vagyok, így egy-két poszton lesz csak változtatás. Egyébként ki kell jelenteni, hogy most jobb csapatunk van, mint az Eb-n, s megpróbáljuk majd korrigálni azokat a hibákat, amelyeket a kontinensviadalon vétettünk.

Veselin Vuković szerb szövetségi kapitány: –Gratulálok a magyaroknak a győzelemért és a szervezőknek is az elvégzett munkáért. Ez az első mérkőzésünk a kopaoniki edzőtáborozás után, s nagyjából ezt is vártam a csapattól. Az azonban csalódás volt, hogy az utolsó 10 percben már semmilyen agresszivitást nem mutattak. 17-én Tunézia ellen játszunk, akkor pontosítom azt a névsort, amely Londonba utazik.

Utánpótlás a fő meccs előtt

Július 14-én a magyarkanizsai fürdő sportcsarnokában Szerbia és Magyarország férfi-kézilabdaválogatottainak olimpiai felkészülési mérkőzése előtt barátságos mérkőzéseken bemutatkoztak az adai, a zentai és a hazai utánpótlás korosztályú csapatok is. A lányok mezőnyében a fiatalabb és az idősebb pionírok korosztályában négy, a serdülő fiúknál pedig két csapat lépett pályára.

Eredmények, lányok: Kanizsa–Ada II. 6:11 (Legeredményesebb góllövők: Rekecki 2, ill. Gere 6), Ada I.–Zenta 23:15 (Kovács 7, ill. Kéri 4). Fiúk: Kanizsa–Ada 12:21 (Opačić 5, ill. Manojlović 6).

– Nagy élményben részesültek a gyerekek, hogy a válogatottak mérkőzése előtt játszhattak. Bekapcsoltuk őket a fő meccsbe is oly módon, hogy a válogatottakkal együtt vonultak be a játéktérre. Az adai fiúk korosztályos csapata egyébként az egyik legerősebb Vajdaságban, sőt országos viszonylatban is, úgyhogy velük játszani jó tapasztalatgyűjtés volt. Magyarkanizsán egyébként több mint negyven leány és fiú nagy lelkesedéssel edz. A klub jövőbeni fő célja a tömegesítés. Egyelőre nem tervezünk indulni bajnokságban, mivel erre nincsenek meg a megfelelő feltételek – mondta Ivkovics Ádám, a Kanizsa fiatal edzője. (L. E.)