2024. május 3., péntek
ATLÉTIKA

A sérülés a múlté, jöhet Párizs!

Világos Adriana az idény előtt Dohában készült, majd a márciusi portugáliai dobó-Európa-kupára Tenerifén „hangolódott”. A kishegyesi gerelyhajítónak remekül sikerült a felkészülés, Leiriában 61,17 méterrel és ezüstéremmel nyitott, majd április elején Mitrovicán a szerb dobókupán ezt túlszárnyalva, 62,96-tal zárt az élen. Adriana nehéz időszakon van túl, tavaly több sérülés hátráltatta, így a megszokotthoz képest valamivel gyengébb évet zárt, idén viszont ambíciókkal tele vágott neki a szezonnak. Az olimpiai mellett a római Európa-bajnokságra is gőzerővel készül.

– Jól kezdtem, mindkét versenyemen javítottam, ilyen jól még sosem sikerült a nyitány. Most, hogy a kezem rendben van, szerencsére már normális edzésmunkát végezhetek, gerelyt is dobhatok. Remélem, a továbbiakban már nem hátráltatnak a sérülések, és idén jó szezont zárhatunk – mondta az elmúlt hetek kapcsán a közelmúltban a TSC-hez igazolt atléta.

A mindössze 20 éves tehetség jelenleg 15. a világranglistán, olimpiai kvótája hivatalosan ugyan még nincs, ám pontszámai alapján valószínűleg ott lehet Párizsban.

– Keményen dolgozunk az olimpiai részvételért. A kvalifikációs időszakban még sok verseny vár rám. Biztosat még nem mondhatok. Lesz több kiemelt pontszerző viadalom. Igaz, hogy jó dobásokkal nyitottam, ám a versenyek besorolása miatt ezeken nem kaptam túl sok pontot. Ha közvetlen kvótaszerzés nem is sikerül, a lista alapján esélyes a párizsi részvétel, összesen 30 gerelyhajító indulhat – tette hozzá.

Világos nem titkolja, hogy nehéz időszakon van túl, ugyanakkor a rehabilitáció és a regenerálódás megfelelően sikerült, így újra teljes mértékben a versenyzésre összpontosíthat:

– A tavalyi év nehéz volt, megviselt, hogy nem edzhettem rendesen, ám visszagondolva, még így sem teljesítettem olyan rosszul. A sorozatos sérülések alaposan megnehezítették a felkészülésem, egyik sem volt komoly gond, viszont elhúzódtak, sokáig tartott eljutni a pontos diagnózisig és a megoldásig. Hosszú időt vett igénybe a rehabilitáció, az előírt gyakorlatok elvégzése. A könyököm esetében műtétre szerencsére nem volt szükség. A szezon elején még éreztem néhányszor, mára viszont teljesen fájdalommentesen dobhatok.

Adriana szemtelenül fiatal még, valószínűleg az elkövetkező években jön el igazán az ő ideje, ennek ellenére a párizsi szereplést nem hagyná ki, sőt kvótával szeretne kijutni a francia fővárosba.

– Tavalyelőtt lábműtéten estem át, mentálisan és fizikálisan is nehéz időszak volt. A bal lábam fájt, amikor a végén be kellett volna fejeznem a dobást, akkor nagyon sokáig kevésbé terheltem. Ez beférkőzött a tudatalattimba, sokáig kíméltem, és valószínűleg ennek eredményeként alakult ki a könyökprobléma is, hiszen minden terhelést a dobókarom vett át. Szerencsére ezeket a gondokat már magunk mögött tudhatjuk, és csak előre kell tekintenünk. Ha minden klappol, és a testem engedi, akkor időben meglesz az a 64 méter – zárta mondandóját Világos.