2024. május 19., vasárnap
KERÉKPÁROZÁS

Egyszer lephették meg a szlovént

Egy szombati meglepetés után helyére billent a Giro d’Italia várakozás szerinti erősorrendje, tegnaptól a csúcsfavorit Tadej Pogačar viselheti a rózsaszín trikót. Az első Maglia Rosát még nem a szlovén ölthette magára, hiszen a több jelentős emelkedőt magában foglaló nyitóetapon az ecuadori Jonathan Narváez és a német Maximilian Schachmann is lépést tartott vele az utolsó kaptatón, majd mindketten lehajrázták, így egy napig ecuadori éllovasa volt a viadalnak. Vasárnap viszont már – annak ellenére, hogy a hegy lábánál egy defekt miatti bukással földre került néhány másodpercre – senki sem bírta a szlovén tempóját a célhoz vezető, Marco Pantani legendás győzelme után híres Oropán, így „Pogi” félperces előnnyel diadalmaskodott, az összetettben pedig legközelebbi üldözői előtt is 45 másodperccel vezet.

HOLLAND SIKER A NŐI VUELTÁN
A holland Demi Vollering nyerte meg a női Vueltát, Vas Blanka segítőként pedig az összetett 57. helyén végzett. A győztes az utolsó szakaszon 6,5 kilométerrel a cél előtt indult meg a hegyen, és sorra szakította le riválisait. A második szakaszsikerét bezsebelő Vollering 2022-ben harmadik, tavaly második volt, idén pedig diadalmaskodni tudott, ezzel a tavalyi Tour de France után pályafutása második nagy körversenyét nyerte. Az összetett mellett a hegyi pontversenyt is megnyerte Vollering.

Giro d’Italia, 1. szakasz (Venaria Reale–Torino, 140 km): Jhonatan Narváez 3:14:23 óra, Maximilian Schachmann, Tadej Pogačar a. i., Alex Baudin +6, Nicola Conci +10 mp stb. 2. szakasz (San Francesco al Campo–Santuario di Oropa, 161 km): Pogačar 3:54:20 óra, Daniel Martínez +27 mp, Geraint Thomas, Lorenzo Fortunato, Florian Lipowitz a. i. stb. Az összetett állása: Pogačar 7:08:29 óra, Thomas +45 mp, Martínez a. i., Cian Uijtdebroeks +54 mp, Einer Rubio a. i. stb. Eschborn–Frankfurt (Eschborn–Frankfurt am Main, 201,5 km): Maxim van Gils 4:46:48 óra, Alex Aranburu, Riley Sheehan, Lukas Nerurkar, Roger Adrià a. i. stb. Grand Prix du Morbihan (Josselin–Plumelec, 196,4 km): Benoît Cosnefroy 4:51:20 óra, Axel Zingle, Arnaud de Lie, Clément Venturini, Fredrik Dversnes a. i. stb. Tro-Bro Léon (Le Carpont Plouguin–Lannilis, 203,6 km): De Lie 4:55:23 óra, Venturini, Pierre Gautherat, Sheehan, Jonas Abrahamsen a. i. stb. Elfstedenronde Brugge (Brugge–Brugge, 199,9 km): Alexander Kristoff 4:04:06 óra, Jarne van de Paar, Pierre Barbier a. i. stb.