2024. május 20., hétfő
SZABADKAI SPORTHÍREK

Döntőben a kosárlabdázók

Bejutottak az Adriai II. liga fináléjába a Spartacus kosárlabdázói. A Kék Galambok az elődöntő első mérkőzésén 78:73-ra nyertek Szkopljéban, az MZT ellen, a hétvégi szabadkai visszavágón pedig – több mint 3000 néző előtt – fölényes, 98:64-es győzelmet arattak riválisuk felett. A Spartacus ellenfele a döntőben az újvidéki Vojvodina csapata lesz, mely az első mérkőzésen 98:80-as vereséget szenvedett Podgoricán a város nevét viselő együttestől, a visszavágón azonban 97:55-re legyőzte a montenegróiakat. A döntő első mérkőzését május 9-én Újvidéken, a visszavágót pedig május 16-án Szabadkán játsszák. A győztes jövőre az Adriai I. ligában szerepelhet.

Inđiján rendezték meg a junior és az U23-as országos súlyemelő bajnokságot, melyen a Spartacus versenyzői (Bencsik Masa Balázs, Ördög Iván, Marin Vukov, Mihajlo Šijak) a juniorok között megvédték csapatbajnoki címüket, egyéniben pedig a tíz súlycsoport közül nyolcban a szabadkaiak diadalmaskodtak. Aranyérmet Németh Ricsárd (61 kg), Szőnyi Patrik (67 kg), Ördög Iván (73 kg), Bencsik Masa Balázs (81 kg), Rozsnyik Attila (89 kg), Barát Tamás (96 kg), Mihajlo Šijak (102 kg) és Németh Ferenc (+109 kg) nyert, Lipták Karlo (67 kg) és Marin Vukov (73 kg) második lett, Hauk Herold (55 kg) pedig a harmadik helyen végzett. A 23 éven aluliak között Aleksandar Saulić (67 kg) nyerte meg az országos bajnokságot. Németh Ricsárd (80+95, 175 kg) és Bencsik Masa Balázs (117+140, 257 kg) országos csúcsot döntöttek saját kategóriájukban.

Május 1. és 3. között 78. alkalommal rendezték meg a május elsejei regattát, melyen 79 szerbiai és magyarországi versenyző szállt hajóba a Palicsi-tavon. Első nap erős széllel kellett megküzdeniük a versenyzőknek, de így is sikerült három futamot – kettőt a legkisebbeknek az optimista hajóosztályban – megtartaniuk a szervezőknek. A második nap ideális, 15 csomós szél fújt a tavon, így az optimista hajóosztályban négy, a többiben pedig három futamot teljesítettek, a harmadik nap pedig a 8 csomós szélben minden hajóosztály három futamon át vitorlázott a tavon. A Palicsi Vitorlásklub tagjai a következő eredményeket érték el, finn hajóosztály: 3. Tihomir Zakić, 4. Fürsztner Bálint, 8. Ladislav Polaček. ILCA 7 hajóosztály: 4. Danilo Bešić, 8. Kovács Róbert. ILCA 6 hajóosztály: 1. Boja Krisztina, 4. Dario Bešić, 8. Siniša Basara, 9. Kovács Roland. ILCA 4 hajóosztály: 1. Nenad Zakić, 5. Tijana Zakić, 6. Molnár Bertalan. Optimista hajóosztály: 10. Anđela Drakulić, 22. Aleksandar Šaling.

Május 9. és 12. között a Palicsi Vitorlásklub 16. alkalommal szervezi meg a délkelet-európai bajnokságot (SEEOOC), ami egyben országos bajnokság is az optimista hajóosztályban. A nagy érdeklődésre számító, várhatóan izgalmas futamokat tartogató eseményen a szerbiai vitorlázók mellett montenegrói, magyarországi, szlovákiai, horvátországi és észak-macedóniai versenyzők küzdenek majd a minél előkelőbb helyezésekért.

Belgrádban rendezték a szerbiai kupa harmadik regattáját és az országos ifjúsági liga második futamát, melyen a Palicsi Evezősklub tagjai két érmet nyertek. A dobogó legfelső fokára a Prágai Luka, Vuksan Andrej alkotta junior kétpárevezős egység állhatott, míg Teodora Blagojević junior egypárban a 3. helyen végzett.

74 éves korában elhunyt Mirko Antelj, a Spartacus Ökölvívóklub elnöke. Antelj sikerekben gazdag pályafutása során félnehézsúlyban kétszer nyert jugoszláv bajnokságot, három-három alkalommal Balkán-bajnoki címet szerzett, és megnyerte a Belgrádi Győztes elnevezésű nemzetközi versenyt. Tizenkét alkalommal öltötte magára a jugoszláv válogatott mezét, 1970-ben pedig Jugoszlávia legjobb sportolójává választották. Fia, Tomislav Antelj szintén sikeres pályafutást tudhat maga mögött, ők ketten az egyedüli ökölvívók, ahol apa és fia is országos bajnoki címet szerzett. Mirko Anteljt kedden helyezték örök nyugalomra a sétaerdei pravoszláv temetőben.

 

Nyitókép: A palicsi vitorlázók több érmet nyertek a május elsejei regattán (Fotó: Palicsi Vitorlásklub)