2024. május 5., vasárnap
NBA

A Farkasok újra haraptak

Teljesen felborult az a sokak által megfogalmazott papírforma, amit a szakmai fejtegetések és az alapszakasz-mérkőzések előrevetítettek a Minnesota és a Phoenix playoffpárharca kapcsán. A nyugati harmadik kiemelt Timberwolves számára ugyanis elvileg a főcsoportban hatodik Suns volt a lehető legnehezebb rivális a rájátszásra nézve, nem utolsósorban azért, mert az alapszakaszban az arizonai gárda mindhárom egymás elleni meccset behúzta, és a Rudy Gobert fémjelezte ligaelit védelemmel rendelkező Minnesota elvileg épp a Phoenix típusú támadózsenik (Kevin Durant, Devin Booker, Bradley Beal) ellen a legkevésbé hatékony. Ez a tendencia azonban a playoffban teljesen megfordult, és a Farkasok második hazai mérkőzésüket is behúzták úgy, hogy bőven száz pont alatt tartották az említett trió vezette offenzívát, a sztárok a fent említett sorrendben csak 18, 20 és 14 pontot jegyeztek. A győztes házigazda legjobbja az általában epizódszereplő Jaden McDaniels lett, aki kiválóan védekezett a rivális legjobbjain, emellé pedig hatékony (10/17 mezőnyből, 2/4 tripla) 25 pontot szórt be.

A másik tegnap hajnali nyugati csata sokkal szorosabb végjátékot hozott, amelyben a Dallas legyűrte a Clipperst annak ellenére, hogy utóbbi soraiban már ott volt a térdsérülésből felépült Kawhi Leonard. A Mavericks ezúttal is a Luka Dončić (32), Kyrie Irving (23) párostól kapta pontjai javát, de ezúttal a kiegészítőemberek – elsősorban a 18-ig számláló P. J. Washington – is stabilabb teljesítményt nyújtottak, míg a Los Angeles-ieknél senkinél sem gurult el a gyógyszer, Paul George és James Harden 22-vel járt élen. Ugyancsak egálra áll a keleti Bucks–Pacers csata, az Indiana Pascal Siakam (37) vezérletével másodszor már kihasználta, hogy a Milwaukee a vádlisérült Giannis Antetokounmpo nélkül állt ki, Damian Lillard (34) és társai erőfeszítése ezúttal kevésnek bizonyult.

NBA, playoff, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Milwaukee–Indiana 108:125 (a sorozatban 1:1). Nyugat: Minnesota–Phoenix 105:93 (2:0), LA Clippers–Dallas 93:96 (1:1). Euroliga, negyeddöntő: Panathinaikosz–Makkabi 87:91 (0:1), Real Madrid–Baskonia 90:74 (1:0).

 

Nyitókép: McDaniels oroszlánrészt vállalt Booker megfékezésében (Fotó: Beta/AP)