2024. július 17., szerda
BIRKÓZÁS

A birkózás szentélyében

Tegnap Zentán Pásztor István elnök a VMSZ nevében edzőruhákat osztott ki a legkisebb zentai és magyarkanizsai birkózóknak
A zentai és a magyarkanizsai birkózók Pásztor Istvánnal és a többi vendéggel (fotó: Herédi Krisztián)

A zentai és a magyarkanizsai birkózók Pásztor Istvánnal és a többi vendéggel (fotó: Herédi Krisztián)

Vasárnap délelőtt Zentán rangos vendégeket fogadhattak a zentai és a magyarkanizsai birkózók, hiszen – ahogy a VMSZ elnöke, a vajdasági parlament elnöke a falon lógó fotók láttán fogalmazott – a birkózás szentélyébe látogatott Pásztor István, aki pártja nevében ajándékot hozott a Tisza-parti birkózópalántáknak.

– Januárban volt egy bálja a VMSZ-nek, amelyen adományokat gyűjtöttünk össze, s ebből hoztunk 62 edzőruhát a zentai és magyarkanizsai pionír birkózóknak, akik jelenleg az ország legjobbjai, s az elmúlt évek tapasztalatát alapul véve a szerbiai birkózás jövőjét képezik. Valamikor a 90-es évek elején nekem is közöm volt ehhez a sportághoz, hiszen a Spartacus Birkózóklub elnöke lehettem, s akkor még a szabadkai csapat volt a legjobb. Nagy elégedettséggel tölt el, hogy a jugoszláv, majd később a szerbiai birkózás gerincét mindig a vajdasági magyarok képezték, és reményeink szerint ez így is marad, hiszen jelenleg is 4-5 zentai erősíti az országos válogatottat – hangsúlyozta Pásztor, aki Ceglédi Rudolf polgármesterrel, Pék Zoltán parlamenti képviselővel, valamint a helyi VMSZ-es és önkormányzati vezetőkkel együtt megtekintette a sportszövetség és a birkózóklub falán lévő, híres csapatokról és versenyzőkről készült fotókat, elbeszélgetett a klub vezetőivel, Bera Lászlóval és Bicók Róberttel, valamint a tapasztaltabb versenyzőkkel, Nemes Mátéval és Polgár Ákossal is a legfrissebb fejleményekről, a birkózó fiúcskák pedig egy rögtönzött edzéssel kedveskedtek a vendégeknek, akik ezúttal is meggyőződhettek róla, hogy nincs veszélyben a vajdasági (magyar) birkózás.

– Ezekkel az ajándékokkal egyrészt el szeretnénk ismerni a szóban forgó klubok eredményeit és törekvéseit, valamint a szülőknek is segíteni akarunk, hiszen tudjuk, hogy az iskolai kötelezettségek mellett milyen nehéz sportoltatni a gyerekeket. Jómagam nem vagyok teljesen elégedett azzal, a sport terén milyen helyzetben vannak a vajdasági magyar fiatalok, hiszen azáltal, hogy a legtöbb helyen szerb ajkú edzők vannak, kiszorulnak a sportolásból, mert legtöbbször még azt sem értik, mit mond a szakember. Ezen kellene változtatni, javítani, s továbbra is anyagilag támogatni a legjobb klubjainkat – mondta az elnök, a jelenlévők pedig csak reménykedően bólogattak, hogy a helyi politikusaink fülébe jutnak az elmondottak. A fiúk és a lányok – mert bizony Zentán és Magyarkanizsán a gyengébb nem képviselői is serényen edzenek – boldogan húzták magukra a mutatós sportfelszerelést, s közös fényképpel emlékeztek meg erről a ritka szép pillanatról, hiszen a pártjainknak csak nagy ritkán jut eszükbe a sport, azok a sportolók, akik a mai napig a legméltóbb módon képviselik közösségüket, és öregbítik annak hírnevét. Nos, erre jók a választások, köszönik szépen!

(Itt említjük meg, hogy a Zomborban megtartott U23-as kupaverseny eredményeit anyagtorlódás miatt a holnapi számunkban közöljük.)