2024. május 3., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Élre álltak az Ágyúsok

A hajrájához érkezett az angol pontvadászat, amelyben továbbra is három csapat áll versenyben a bajnoki címért. Közülük szombat este a Wolverhampton legyőzésével az Arsenal került lépéselőnybe. Az Ágyúsok Trossard-nak köszönhetően közvetlenül a szünet előtt szerezték meg a vezetést. A második játékrész eseménytelenül zajlott, a Farkasok nem tudtak komolyabb helyzeteket kialakítani, ugyanakkor a londoniak csak a bírói ráadás 5. percében Ödegard találatával zárták le a találkozót.

A 34. forduló: Luton–Brentford 1:5, Sheffield Utd.–Burnely 1:4, Wolves–Arsenal 0:2, Everton–Nottingham 2:0, Aston Villa–Bournemouth 3:1, Crystal Palace–West Ham 5:2. A Fulham–Liverpool találkozó lapzárta után ért véget. A Tottenham–Manchestert City, a Brighton–Chelsea és a Manchester United–Newcastle mérkőzést elhalasztották.

A következő forduló (április 27-én és 28-án): West Ham–Liverpool, Fulham–Crystal Palace, Manchester United–Burnley, Newcastle–Sheffieled Utd., Wolves–Luton, Everton–Brentford, Aston Villa–Chelsea, Bournemouth–Brighton, Tottenham–Arsenal, Nottingham–Manchester City.

ÉBREDEZŐ GIRONA
A Girona szombaton az elmúlt hetek bukdácsolása után ismét régi fényében csillogott, ugyanis a katalán csapat a kiesőjelölt Cádizt fogadta, és magabiztos győzelmet aratott. Garcia fejesével gyorsan vezetést szerzett a hazai csapat, majd egy látványos akció végén Martin duplázta meg csapata előnyét. A szünet után kinyíló vendégvédelem hibáját Dovbik használta ki. A hajrában Escalante szépített, ám nem sokáig örülhettek a cádiziak, mivel Portu egy percen belül visszaállította a háromgólos különbséget.

A 32. forduló: Athletic Bilbao–Granada 1:1, Celta Vigo–Las Palmas 4:1, Rayo Vallecano–Osasuna 2:1, Valencia–Betis 1:2, Girona–Cádiz 4:1, Getafe–Real Sociedad 1:1, Almería–Villarreal 1:2. Az Alavés–Atlético Madrid és a Real Madrid–Barcelona találkozó lapzárta után ért véget. A Sevilla–Mallorca mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (április 26-án, 27-én, 28-án és 29-én): Real Sociedad–Real Madrid, Las Palmas–Girona, Almería–Getafe, Alavés–Celta Vigo, Atlético Madrid–Athletic Bilbao, Cádiz–Mallorca, Granada–Osasuna, Villarreal–Rayo Vallecano, Betis–Sevilla, Barcelona–Valencia.

MÜNCHENI GÁLA
Egyenlőtlen küzdelmet láthatott, aki megtekintette az Union Berlin–Bayern München találkozót. A hazaiak csak fél óráig tudtak ellenállni a bajor rohamoknak, akkor azonban Goretzka kezdte meg a gólgyártást. A szünet előtt még Kane is bevette a berliniek kapuját. A müncheniek megnyugtató előnyük ellenére a folytatásban sem fogták vissza magukat, Müller duplázott, és Tel is feliratkozott az eredményjelző táblára.

A vendéglátó becsületét Vertessen mentette meg a bírói ráadásban. Nagy lépést tett az őszi Bajnokok Ligája-indulás érdekében a Leipzig, mivel a Heidenheim otthonából három ponttal távozott. A kiegyenlített találkozón Gulácsi bravúrjaira is szükség volt a sikerhez, a győztes találatot Openda a 85. percben szerezte meg. A kiesési rangadón a Darmstadt némi meglepetésre nyert a Köln otthonában, ugyanakkor ez az eredmény könnyen mindkét csapat élvonaltól való búcsúját is jelentheti.

A 30. forduló: Frankfurt–Augsburg 3:1, Heidenheim–Leipzig 1:2, Hoffenheim–Mönchengladbach 4:3, Köln–Darmstadt 0:2, Wolfsburg–Bochum 1:0, Union Berlin–Bayern München 1:5, Werder–Stuttgart 2:1. A Borussia (D)–Leverkusen és a Freiburg–Mainz találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (április 26-án, 27-én és 28-án): Bochum–Hoffenheim, Augsburg–Werder, Bayern–Frankfurt, Freiburg–Wolfsburg, Leipzig–Borussia (D), Leverkusen–Stuttgart, Mönchengladbach–Union Berlin, Mainz–Köln, Darmstadt–Heidenheim.

A JUVE HAJRÁJA
Finoman szólva sem indult jól a Juventus vendégszereplése a Cagliari otthonában, hiszen a hazaiak az első játékrész közepén hat perc alatt kétszer is büntetőhöz jutottak, és Gaetano, valamint Mina találataival magbiztos előnyre tettek szert. A folytatásban valamelyest összekapták magukat a zebra mezesek, igaz, a Cagliari játékosai is sokat tettek azért, hogy a vendégek végül pontot mentsenek. Előbb Vlahović szabadrúgásból, a sorfal hibáját kihasználva szépített, majd az utolsó percekben Dossena összeügyetlenkedte az egyenlítő találatot is. Sokat érhet a Veronának Coppola 93. percben született fejes gólja, amivel eldöntötte az Udinese elleni találkozót. A megszerzett három ponttal ugyanis a két csapat helyet cserélt a táblázaton, és a Verona nyugodtabban várhatja az utolsó fordulókat. Nagy meglepetésre a táblázat hátsó régiójában helyet foglaló Empoli szombat este legyőzte a Napolit. Az egyetlen találatot Cerri szerezte a találkozó elején. A későbbiekben hiába uralták a nápolyiak a találkozót, az Empoli jól megszervezett védelme magabiztosan állta a rohamokat, így a címvédő egy újabb nem várt pofonba szaladt bele.

A 33. forduló: Genoa–Lazio 0:1, Cagliari–Juventus 2:2, Empoli–Napoli 1:0, Verona–Udinese 1:0, Sassuolo–Lecce 0:3, Torino–Frosinone 0:0. A Salernitana–Fiorentina és a Monza–Atalanta találkozó lapzárta után ért véget. A Roma–Bologna és a Milan–Inter mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (április 28-án): Atalanta–Empoli, Bologna–Udinese, Fiorentina–Sassuolo, Frosinone–Salernitana, Genoa–Cagliari, Inter–Torino, Juventus–Milan, Lazio–Verona, Lecce–Monza, Napoli–Roma.

HÁROM GÓL HÁROM PONTÉRT
A francia bajnokságban győzelmeket arattak a nemzetközi kupaszereplésért küzdő csapatok. A Rennes a Nantes vendégeként lépett pályára. Az első félidőben a hálók érintetlenek maradtak ugyan, de a folytatásban már gólokban nyilvánult meg a vendégek nagyobb játéktudása, akik Kalimuendo vezetésével háromszor is beköszöntek a hazai kapuba.

Szintén háromszor volt eredményes hazai pályán a Nice is a kiesőjelölt Lorient-nel szemben. A gólgyártást az első félidőben Sanson kezdte meg. Nem sokkal a szünet után Bog növelte csapata előnyét, és ekkor már sejteni lehetett, hogy a vendégek számára nem terem sok babér. Végül az utolsó percekben Geussand zárta le a találkozót. Ha nem is ilyen fölényesen, de nyert a Lens is, amely a sereghajtó Clermontot fogadta.

A 30. forduló: Nice–Lorient 3:0, Nantes–Rennes 0:3, Lens–Clermont 1:0, Le Havre–Metz 0:1, Lille–Strasbourg 1:0, Reims–Montpellier 1:2. A Brest–Monaco, a Toulouse–Marseille és a PSG–Lyon találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (április 26-án, 27-én és 28-án): Montpellier–Nantes, PSG–Le Havre, Metz–Lille, Clermont–Reims, Lorient–Toulouse, Strasbourg–Nice, Rennes–Brest, Lyon–Monaco, Marseille–Lens.

SILVA DÖNTÖTT
Bár a Manchester City hatalmas mezőnyfölényben játszott a Wembley-ben a Chelsea elleni FA-kupa-elődöntőben, a nagyobb helyzeteket a kékek tudták kialakítani. A lehetőségeiket azonban sorra elpuskázták a Chelsea játékosai, s ebben Jackson járt az élen, aki – ha jobban összpontosít – könnyedén mesterhármast szerezhetett volna. A második félidőben egy vitatott jelenet borzolta a kedélyeket, amikor a tizenhatoson belül Grealish kézzel ért a labdához, ám a játékvezető nem ítélt büntetőt. A hajrában a labdarúgás törvényszerűsége ezúttal is beigazolódott, a sok kimaradt londoni helyzetet követően a hajrában Silva találatával a manchesteriek megnyerték a mérkőzést.

FA-kupa-eldöntők: Manchester City–Chelsea 1:0. A Coventry–Manchester United találkozó lapzárta után ért véget.

 

Nyitókép: Beta/AP