2024. május 17., péntek

Régi ismerősök

Az elődöntőkhöz érkezett a Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírása. Mind a múltbéli eredményeket, mind a csapatok jelenlegi erőviszonyát tekintve a mai Bayern München–Real Madrid összecsapást előrehozott döntőnek is tekinthetjük. A német és a spanyol gigász a közelmúltban háromszor is találkozott egymással az elitsorozat végjátékában, 2014-ben és 2018-ban az elődöntőben, míg 2016-ban a negyeddöntőben mérkőztek meg, és mind a három párharcból a királyi gárda került ki győztesen.

A hat találkozón öt győzelmet aratott, a németek erejéből csak egy döntetlenre futotta. Volna tehát miért visszavágniuk a bajoroknak, ugyanakkor Thomas Tuchelnek nem lesz könnyű dolga, hiszen sérülés miatt Kingsley Coman, Bouna Sarr és Matthijs de Ligt játékára nem számíthat, és kérdéses Serge Gnabry és Leroy Sane játéka is. A másik oldalon Carlo Ancelottinak főleg a védelem összeállítása okoz majd gondot. Daniel Carvajal eltiltás, David Alaba pedig térdsérülés miatt fog hiányozni. Ferland Mendy izomsérüléssel bajlódik, de az ő játékára van némi esély.

A párharc egészét tekintve a spanyolok az esélyesebbek, ugyanakkor a bajorokat hazai pályán cseppet sem szabad lebecsülniük. Tuchel fiai az Arsenal kiejtésével már megmutatták, hogy a gyengébb Bundesliga-idény nem hat ki a BL-szereplésükre.

A szerdai találkozón a Borussia Dortmund a PSG-t fogadja. A dortmundiak legjobb négy közé kerülése hatalmas meglepetésnek számít, és sokak szerint ezzel ki is hozták a magukból a maximumot, ami a nemzetközi kupaszereplést illeti. Ugyanakkor hazai pályán biztos nem fogják fehér zászlóval fogadni Kylian Mbappéékat, már csak azért sem, mert az Atlético Madrid elleni visszavágó igencsak megnövelte az önbizalmukat. Utóbbiból a párizsiak sincsenek híján, ráadásul a Barcelona ellen már megmutatták, hogy idegenben is képesek jó eredmény elérésére. Mindkét csapatnak a védelme a leggyöngébb pontja, ennek alapján akár egy gólgazdag közönségszórakoztató találkozót is láthatunk majd.

Bajnokok Ligája-elődöntők, ma: Bayern München–Real Madrid. Holnap: Borussia Dortmund–PSG.

BAJNOKOT AVATOTT A LYON
Nagy tétje volt a vasárnap esti Lyon–Monaco francia bajnokinak, a vendégek ugyanis csak győzelmük esetén tudták életben tartani bajnoki reményeiket. Ennek megfelelően jól kezdtek a hercegségbeliek, és Ben Yeddernek köszönhetően gyorsan előnybe kerültek. A Lyon azonban nem adta fel, Alexandre Lacazatte és Said Benrahma találataival még az első félidőben fordított. A szünet után ismét a Monaco vette át a játék irányítását, Yedder másodszor is eredményes volt. Az egyenlítő találat érdekes módon a Lyont bátorította fel.

Malick Fofana újra vezetéshez juttatta a házigazdát, és mivel erre a találatra a vendégeknek már nem volt válaszuk, a Lyon megnyerte a mérkőzést. Ez az eredmény azt jelentette, hogy három fordulóval a bajnokság vége előtt a PSG matematikailag is bebiztosította újabb, összesen 12. bajnoki címét.

Angol bajnokság, 35. forduló: Nottingham–Manchester City 0:2. Az élmezőny: Arsenal 80, Manchester City (–1) 79, Liverpool 75 pont stb. Spanyol bajnokság, 33. forduló: Villarreal–Rayo Vallecano 3:0, Betis–Sevilla 1:1. Német bajnokság, 31. forduló: Mainz–Köln 1:1, Darmstadt–Heidenheim 0:1. Olasz bajnokság, 34. forduló: Atalanta–Empoli 2:0, Napoli–Roma 2:2, Fiorentina–Sassuolo 5:1. Az élmezőny: Inter 89, Milan 70, Juventus 65 pont stb. Francia bajnokság, 31. forduló: Rennes–Brest 4:5, Lyon–Monaco 3:2, Marseille–Lens 2:1. Az élmezőny: PSG 70, Monaco 58, Brest 56 pont stb. NB I., 30 forduló: MTK–Ferencváros 1:2. Az élmezőny: Ferencváros 68, Paks 53, Fehérvár 50 pont stb.

 

Nyitókép: A párizsi Szentek jönnek egy kis whiskyvel a lyoni csapatnak (Fotó: Beta/AP)