2024. május 20., hétfő
LOKALNI IZBORI 2024

Čista voda – bolji kvalitet života

Zamenjeni su filteri u pojedinim fabrikama vode

Fabrika vode broj 1 u Subotici snabdeva skoro 90 odsto stanovništva ovog naselja pijaćom vodom. Da bi se garantovao kvalitet vode, zamenjeni su ulošci filtera koji su instalirani pre devetnaest godina. Ove godine ovo je realizovano uz podršku od sto miliona dinara iz gradskog budžeta. Fabriku vode juče su posetili predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara.

Dr Balint Pastor, predsednik stranke i nosilac izborne liste u Subotici, rekao je da je u proteklom periodu proširena vodovodna mreža u više mesnih zajednica.

 

Molnár Edvárd felvétele

Fotografija Edvarda Molnara

– Subotičani sa ovom investicijom mogu da koriste mnogo kvalitetniju pijaću vodu. U ovom mandatu izgrađena je fabrika vode broj 2, koja snabdeva drugi deo grada pijaćom vodom. U ovom mandatu smo se trudili da poboljšamo kvalitet života stanovnika proširenjem vodovodne i kanalizacione mreže, gasovodne mreže, kao i unapređenjem puteva. Proširili smo vodovodnu mrežu u mesnim zajednicama „Zorka“, „Makova sedmica“, „Železničko naselje“, „Peščara“. U toku je planiranje vodovodne mreže u Hajdukovu, Nosi, Bačkim Vinogradima i Ludašu, tako da će i ova naselja biti priključena na vodovod. U okviru projekta „Čista Srbija“, radovi bi uskoro mogli da počnu, pa će tako biti proširena kanalizaciona mreža u Subotici, Paliću, Čantaviru, Bajmoku, a istovremeno će biti uspostavljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u ova poslednja dva naselja, rekao je Balint Pastor, koji je napomenuo i da JP „Vodovod i kanalizacija“ stalno otplaćuje kredit uzet od EBRD-a za izgradnju fabrike za vodu broj dva, a nakon što se u ovoj godini otplati ceo iznos, od sledeće godine ovo javno preduzeće će moći da raspolaže sa dvesta miliona dinara više na godišnjem nivou.

Molnár Edvárd felvétele

Fotografija Edvarda Molnara

Pastor Balint je rekao da su pored očuvanja centra grada i razvoja turizma na Paliću, pažnju posvetili i ravnomernom razvoju mesnih zajednica, a da bi to želeli da nastave i ubuduće.

U ime vodovoda Subotice, direktor Đerđ Šugar je rekao da malo naselja može da se pohvali da se snabdeva pijaćom vodom ovako visokog kvaliteta kakva je u Subotici.

– Fabrika vode je izgrađena 1990. godine, renovirana 2005. godine, tada smo promenili uloške filtera. Posle 19 godina dokazano je da fabrika vode ovoliko dugo može da proizvodi dobru pijaću vodu. Zahvalni smo gradu na zameni uložaka, jer je pokrila najveći deo troškova ove investicije, rekao je Đerđ Šugar.

Nyitókép: Fotografija Edvarda Molnara