2024. augusztus 7., szerda
LABDARÚGÁS – VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ

Búcsú a szamba földjétől

Az A csoport rangadóján: Horvátország–Szerbia 2:0 (2:0)

Az óriási érdeklődéssel várt mérkőzés a szerb himnusz kifütyülésével, a közönség várt – nem várt ízléstelen bekiabálásaival és horvát mezőnyfölénnyel kezdődött, de helyzetük egészen a 23. percig nem akadt, mert a szerbek fegyelmezetten vágták el az utat a rettegett Mandžukić és Olić elől, ugyanakkor egy-két nekilódulásból világossá vált, hogy Mihajlović kapitány az ellentámadásokra építette fel a taktikáját. Ez azonban az első félidő derekán dugába dőlt, mert a bal szélen Kolarov az ellenfélnek passzolta le a labdát, a védelem tehetetlen volt, a Bayern gólzsákja, a már említett Mandžukić pedig hidegvérűen bevágta a labdát. A következő horvát gól is Kolarov lelkén szárad, mert sárga lapos szabálytalansága után Srna precíz beadására Olić szaladt be az ötös környékére, és mellel megszerezte csapata második találatát. Az első félidő említésre méltó eseményei ezzel be is fejeződtek, mert a hajrában a szerbek ugyan többször is kimozdultak a saját térfelükről, szögletet is rúgtak, de veszélyt nem jelentettek a házigazda kapujára.

Forduláskor más sebességre kapcsoltak a szerbek, s már a 46. percben helyzetük akadt, miután Kolarov a 16-os tájékáról rátűzte a labdát, Pletikosić védett, de a labda Đorđevićhez került, aki centiméterekkel vétette el. A kinyílt szerb válogatott továbbra is támadott, s ez esélyt adott a horvátoknak, így előbb Modrićnak, majd ismét Olićnak volt lehetősége gólszerzésre. A 78. percben aztán ismét helyzetük volt a szerbeknek, de a horvát kapus kétszer is hárított. Ezzel nagyjából be is fejeződött a meccs, mert a horvátok már nem igyekeztek, a szerbeknek meg már elfogyott a puskaporuk, bár Đurišić az utolsó pillanatokban még bevehette volna az ellenfél kapuját.

Az egyébként sportszerű mérkőzésen a szerbek három sárga lapot kaptak, és ezzel a vereséggel elbúcsúzhattak a világbajnokságtól, amelyet 2014-ben Brazília rendez.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Zágráb, Maksimir Stadion, 35 007 néző, vezette: Csakir (Törökország). Góllövők: Mandžukić a 23. és Olić a 37. percben.

Horvátország: Pletikosa, Ćorluka, Šimunić, Strinić (Lovren), Srna, Modrić, Kovačić, Rakitić, Kranjčar (Vida), Mandžukić, Olić (Vukojević).

Szerbia: Brkić, Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Radovanović, Ignjoski (Petrović), Stevanović (Tadić), Tošić, Đuričić, Ščepović (Đorđević).

További eredmények, B csoport: Bulgária–Málta 6:0. E csoport: Szlovénia–Izland 1:2. F csoport: Izrael–Portugália 3:3.