2024. szeptember 5., csütörtök

Frenki honvágyat érez

A hágai bíróságon azt kérte Franko Simatović Frenkinek (68), a szerbiai Állambiztonsági Szolgálat 1992 utáni főügynökének védelme, hogy mentsék fel a Horvátország és Bosznia-Hercegovina területén elkövetett háborús bűnök minden vádpontja alól, tegyék lehetővé Szerbiába való visszatérését. A bírósági eljárás felénél a védelem úgy döntött, hogy mivel az ügyészeknek nem sikerült bizonyítaniuk a vádiratban szereplő adatokat, azonnal Simatović felmentését kérje.

A hágai per a horvát és bosnyák lakosság 1991 és 1995 közötti üldözése, gyilkosságokban való bűnrészesség miatt vette kezdetét. Mihajlo Bakrač védőügyvéd szerint az ügyészség sikertelenül, „fakó bizonyítékokkal” kísérelte meg elfogadtatni azt, hogy ügyfele részt vett a Skorpiók nevű szerb különleges egység toborzásában és az akciók kitervelésében.

A bíróságon korábban Goran Stoparić tanú kijelentette, szemtanúja volt a Skorpiók által, Srebrenica közelében, Trnovánál, 1995 júliusában végrehajtott hat muzulmán fiatal kivégzésének. Beszámolt arról is, hogy a Skorpiók a felszerelést és a fizetést a szerbiai Állambiztonsági Szolgálattól kapták, központjuk pedig a kelet-szlavóniai Djeletovci faluban volt.

Ugyanezek a vádpontok miatt Jovica Stanišić, az Állambiztonsági Szolgálat akkori vezetője ellen is eljárás folyik Hágában.