2024. szeptember 12., csütörtök

Deli: Ne késleltessék a bővítést!

Az uniós bővítés kapcsán Deli Andor vajdasági származású néppárti fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy az integrációs folyamat lassítása vagy a szelektív elveket követő bővítési politika „rövidlátó” döntés lenne, mely nem megfelelő üzenetet intézne Szerbiához és a többi csatlakozásra váró államhoz. Szerbia integrációja lényeges, mert ez az ország kulcsfontosságú a régióban, hangsúlyozta Strasbourgban Deli.

– Mindannyian egyet értünk abban, hogy Szerbia a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú országa, mely nagyban hozzájárulhat az európai politikák sikerességéhez. Éppen ezért, nem szabad megengednünk, hogy tovább késleltessék az európai integrációjának folyamatát – értékelte Deli.

Kijelentette, hogy a múlt hét folyamán csak Szerbiától vonták meg a csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitását, amit rossz üzenetként értelmeztek az országban. Az efféle üzenetek az Európa-ellenes erőket serkentik – húzta alá.

A bővítési politika a legsikeresebb európai politikák egyike volt az unió újabb kori történetében, most mégis olyan hangokat hallani, melyek szerint – főként a Brexit után – el kellene állni az EU bővítésétől – figyelmeztetett a képviselő.