2024. szeptember 12., csütörtök

Šešelj Bečić ellen

Megalakult a biztonsági szolgálatok ellenőrzését végző parlamenti bizottság

Megalakult tegnap a biztonsági szolgálatok ellenőrzését végző parlamenti bizottság, elnökének Igor Bečićet, a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőjét választották meg. A bizottság alelnöke Dušan Bajatović, a Szerbiai Szocialista Párt parlamenti képviselője lett.

Beograd, 5. 7. 2016. - U 11.00 u Domu Narodne skupstine su se okupili clanovi Odbora za kontrolu sluzbi bezbednosti na kojoj je Igor Becic (SNS) izabran za predsednika tog skupstinskog tela. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Az alakuló ülés feszült hangulatban folyt. A bizottság elnökének a megválasztásáig Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt parlamenti képviselője elnökölt, a bizottság legidősebb tagjaként. Ez alatt az idő alatt arra kérte a biztonsági szolgálatokat, hogy adják ki Bečić adatait.

– A szolgálat ezt holnap, holnapután is leadhatja, de minél előbb, annál jobb. Az ülést majd csak ez után folytatjuk. Addig viszont nincsenek meg a feltételek a munkához. Ha a szolgálat olyan jelentést nyújtana be, amely cáfolja Bečić ügyeit, szavazásra bocsájtom a választást – szakította meg az ülést Šešelj, aki szerint Bečić nevéhez több bűncselekmény is kapcsolódik, majd elhagyta az ülést.

Šešelj távozását követően Maja Gojković, a parlament elnöke jelent meg az ülésen, mondván, az ilyen fellépés sérti a parlament jó hírét. Šešelj távozása után az ülés vezetését a következő legidősebb személy, Meho Omerović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselője vette át, és szavazásra bocsátotta a bizottság elnökének a megválasztását. A bizottságból hatan támogatták Bečićet, egy ellene szavazott. Mikor Bečić megnevezte a helyettesét, a Demokrata Párt képviselője tüntetőleg elhagyta az üléstermet.

Igor Bečićet az elnöki posztra Marija Obradović, az SZHP képviselője terjesztette elő, mondván, a bizottság feladata, hogy komoly munkát végezzen, és Bečić kellőképpen elkötelezett ebben.

Radoslav Milojičić, a DP képviselője kiemelte, nincs kifogásuk Bečić ellen, csak az ellen, hogy az SZHP tagjai először minden ügyben Aleksandar Vučićtyal, „élet és halál urával” konzultálnak – fogalmazott, és nem támogatta az elnökjelölt megválasztását.

Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom vezetője is kifogásolta az elnökjelölt személyét. Mint mondta, az SZHP döntése alapján minden kulcsfontosságú pozícióban csakis párttagok lehetnek.