2024. szeptember 12., csütörtök

Július 19-e előtt nem alakul meg a kormány

Aleksandar Vučić kormányalakító kétli, hogy július 19-e előtt megalakulhat a szerbiai kormány, ám abban biztos, hogy a törvényes határidőn belül sor kerül rá.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

– Még nincs meg a végleges összetétel, de annyit elárulhatok, hogy csak olyan emberekből áll majd, akik képesek lesznek véghezhajtani a reformokat,

 némelyikük az SZHP-ből kerül ki, mások nem – mondta a kormányalakító, majd hozzátette, nem hinné, hogy a kormány még a 23-as fejezet megnyitása, vagyis július 19-e előtt megalakulna, de biztos abban, hogy Szerbiának előbb lesz új kormánya, mint Nagy–Britanniának új kormányfője. 

Vučić szerint már csak azért is kedvező a kormányalakításban jellemző késlekedés, mert így a parlamenti képviselők nem utazhatnak el valamelyik tengerpartra, hanem kénytelenek lesznek Szerbiában üdülni. Mint később hozzátette, a nyaralásokkal kapcsolatban csupán viccelt, elvégre „saját képviselőit sem tudja megakadályozni, hogy a tengeren nyaraljanak”. 

Kijelentette még, hogy Szerbia nem fogja utánozni Magyarországot a határvédelmi intézkedések tekintetében. Kiemelte, hogy Szerbia felelősségteljesen viszonyul a migránsokkal szemben és ez így lesz a jövőben is.
– Nem ijedtem meg és nem is vagyok ideges. Komolytalannak tűnnék ha másként tennék – mondta a kormányalakító.