2024. szeptember 12., csütörtök

Továbbra sem tudni, mikor alakul meg az új kormány

Kérdéses, hogy a tárgyalási fejezetek megnyitásáig sikerül-e, de a törvényes határidők biztosan nem fognak sérülni

Az integrációs folyamatokat illetően Szerbia nehéz út előtt áll, de mindezek mellett az is fontos, hogy az ország kiálljon saját magáért, tegye a dolgát, hogy még több utca, út, új épület épülhessen – hangsúlyozta tegnap Aleksandar Vučić ügyvezető mandátumát töltő miniszterelnök, kormányalakító az Obrenovac melletti Grabovac település általános iskolájában, a tornaterem alapkövének lefektetését követően. Mint kifejtette, az államigazgatás megreformálása és a joguralom terén sok munka vár Szerbiára.

– Hosszú távú munka ez, és nagyon sok a tennivalónk, de nem tartunk tőle. De hogy mi lesz az után, másoktól függ – emelte ki.

Elmondta azt is, hogy nem töltötte el különösen nagy örömmel az, hogy a tárgyalási fejezetek megnyitására várhatóan július 19-én kerül sor, mint ahogy az sem keserítette el, hogy egyesek lassították a csatlakozási folyamatokat.

Aleksandar Vučić: Hamarabb lesz Szerbiának kormánya, mint Nagy-Britanniának új miniszterelnöke (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Aleksandar Vučić: Hamarabb lesz Szerbiának kormánya, mint Nagy-Britanniának új miniszterelnöke (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

„LEGALÁBB ITTHON NYARALNAK”

Vučić elmondta, ugyan a törvényes határidőket mindenképp tiszteletben tartják, de nem biztos, hogy sikerül a 23. és a 24. tárgyalási fejezetek megnyitásáig megalakítani az új szerb kormányt. Tréfálkozva megjegyezte, hamarabb lesz Szerbiának kormánya, mint Nagy-Britanniának új miniszterelnöke. Mint mondta, egyelőre még nem született meg a végső döntés, de a kormányban majd olyan emberek lesznek, akik talpraesettek és képesek véghezvinni a szükséges reformokat.

A kormányalakító szerint Szerbiában stratégiai reformokra és a gondolkodásmód megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy az elkövetkező 15 évben utol tudjuk érni az Európai Unió tagállamait.
Kritikusan vélekedett politikai ellenfeleiről is, mondván, hogy azért sürgetik a kormány megalakítását, mert minél hamarabb nyaralni szeretnének menni.

– Ha másért nem is, azért megfelelő a jelenlegi helyzet, mert sem a pártom parlamenti képviselői, sem mások nem mehetnek el a tengerre, kénytelenek lesznek az ország területén pihenni, így az adófizető polgárok pénzéből is több marad. Dolgozzanak meg az országukért ahelyett, hogy szórják a pénzt – fogalmazott tréfásan Vučić. Majd komolyra fordította a szót, és kiemelte, ő maga sem tudja megmondani, hogy mikorra várható a kormány megalakítása. Elmondása szerint egyelőre még nem tudja, ki lesz a végrehajtó hatalomban, csak a kormány céljait tudja biztosan.

– Természetesen a kormányban lesznek pártemberek, de olyanok is, akik nem tagjai a Szerb Haladó Pártnak – mondta Vučić. Újságírói kérdésre, miszerint a kormányban lesz-e párton kívüli személyiség is, kiemelte, ezek mellékes dolgok, ugyanis nem biztos, hogy okosabb az, aki nem tagja valamelyik pártnak.

NEM KÖVETJÜK MAGYARORSZÁG PÉLDÁJÁT

A kormányfő kitért a menekültválság kérdésére is, mint mondta, Szerbia nem követi Magyarország példáját. A migránskérdéshez – mint eddig is – felelősségteljesen és komolyan áll hozzá. Hozzátette: bízik Angela Merkel német kancellár politikájában.

Arra az újságírói kérdésre, mely szerint Magyarország még inkább megerősítette a határellenőrzést, Vučić elmondta, Szerbia ezt a példát nem szeretné követni.