2024. július 17., szerda

Kicsoda Ivica Tončev?

A szerb kormányfő tanácsadójának először arra kell majd választ adnia, hogy miként szerzett egyik napról a másikra egyetemi diplomát

Először az oktatási felügyelőség indít vizsgálatot Ivica Tončev, Ivica Dačić nemzetbiztonságért felelős tanácsadójának ügyében, pontosabban megkísérlik kideríteni, hogy vajon szabályos módon diplomázott-e a Prishtinai Egyetem Építészeti Karán. Az ügyben egy polgár tett bejelentést az oktatási felügyelőségnél, ezért az illetékesek kivizsgálják Tončev egyetemi tanulmányainak a körülményeit – jelentette be Žarko Obradović oktatási miniszter.

A sajtónak eddig annyit sikerült kiderítenie, hogy Tončev diplomáját egy bizonyos dr. Slobodan Barać írta alá, ő azonban azt állítja, hogy soha nem foglalkoztatták az Építészeti Karon, ő ugyanazon egyetem Jogi Karán adott elő. Ezt az állítást az egyetem vezetősége is megerősítette.

Középiskolai tanulmányait Tončev egyébként Surdulicában végezte, a hároméves Nikola Tesla Műszaki Szakközépiskolában. Tončev távhallgatóként ezen a szakon állítólag beírta a negyedik évet is, de nem fejezte be tanulmányait.

Az Oknyomozói Újságírói Központ (CINS) múlt héten jelentette meg azt az írást, amelyből kiderül, hogy Tončev a 2009-ben meggyilkolt Branislav Šaranović montenegrói bűnöző üzleti partnere volt.

– Nem egyértelmű, hogyan sikerülhetett Tončev úrnak ennyire fontos közszereplővé válnia Szerbiában. Öt évvel ezelőtt költözött haza Ausztriából Szerbiába, majd ezt követően fénysebességgel haladt előre a ranglétrán, és vált nagyon befolyásos emberré az országban – olvasható az Ivica Tončev kormányfői tanácsadó egy montenegrói bűnözőnek dolgozott című írásban.

Azzal, hogy ki is Tončev, már évekkel ezelőtt foglalkozott a sajtó. Irányában az érdeklődés akkor kezdődött, amikor a szóban forgó személyt 2009 májusában kinevezték az akkori belügyminiszter, Ivica Dačić európai integrációért felelős tanácsadójává. Az újságírók kiderítették, hogy Tončev Bécsben hivatalosan egy építőipari vállalat tulajdonosa, nem hivatalosan azonban fogadóiroda-, váltóiroda- és illegális kártyabarlang-hálózatokat működtet. Korábban Tončev tulajdonában állt a niši Radnički Labdarúgóklub is, onnan azonban távozott, mert bundázással vádolták meg.

2009-ben a Pravda is foglalkozott a szóban forgó úriemberrel, arról írva, hogy magának a Szerbiai Szocialista Pártnak sem ért mindegyik tagja egyet az ő kinevezésével. Sőt, a Pravda szerint a szocialisták közül egyesek mélyen felháborodtak azon, hogy egy Tončevhez hasonló személy ennyire közel került Dačićhoz és a szerb államvezetőség csúcsához. Magukat megnevezni nem óhajtó SZSZP-s vezetőségi tagok azt nyilatkozták, hogy többször is figyelmeztették Dačićot Tončev megkérdőjelezhető múltjára, illetve jelenére. Ezek az anonimitásba burkolózó személyek azt sem tartották kizártnak, hogy Tončev valamivel zsarolja Dačićot.

Tončev állítólag már 2009 előtt is kérte, hogy alkalmazzák tanácsadóként a belügyminisztériumban. Arra hivatkozott, hogy ő az SZSZP egyik legjelentősebb finanszírozója. Akkor nem ment át a biztonsági ellenőrzésen, és nem tudta felmutatni a kormányban betöltött munkahelyhez szükséges egyetemi diplomát. Ezután szerzett gyanús módon diplomát a Prishtinai Egyetemen, majd valamivel később a Megatrend Egyetemen is lediplomázott.

A B92 RTV Utisak Nedelje (A hét benyomása) című műsorában vendégeskedve Branko Ružić, az SZSZP köztársasági parlamenti képviselője először nem kívánt válaszolni a műsorvezető kérdésére, hogy ki is az a Tončev, végül azonban engedett a nyomásnak és elismerte: fontos, hogy ki Tončev, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy ki mit csinál. Egy biztos: a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség nem végezte a feladatát – szögezte le Ružić.

– Nem a miniszterelnöknek kell Sherlock Holmesnak lennie, hanem a biztonsági szolgálatnak, az azonban nem végezte a feladatát. A másik igazi kérdés az, hogy hogyan is alakult meg Darko Šarić klánja. Kik voltak 2004-től napjainkig a rendőrség és a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel megbízott szolgálat igazgatói, ki volt a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója, ki volt a privatizációs miniszter? Hogyan lehet az, hogy Šarić pénzéből egymilliárd euró a szerb gazdaságban végezte friss tőkeként? Miért nem vizsgálják inkább ezt ki? – fejtegette Ružić.